Eld upphör

Skogsbranden i Bönabo i Ale kommun är nu bekämpad. Efter nära nio dygns intensivt arbete i det 500 hektar stora skogsområdet norr om Göteborg, kunde hemvärnssoldaterna ur Elfsborgs-gruppen åka hem på måndagskvällen.

Ett av arbetena var att förhindra att glödhärdarna övergick till riktiga bränder. Foto: Lennart Hammarstrand/Försvarsmakten
Det fanns inte många gröna fläckar kvar där branden gått fram.
Det fanns inte många gröna fläckar kvar där branden gått fram. Foto: Lennart Hammarstrand/Försvarsmakten
Anders Finn på Räddningstjänsten var väldigt nöjd med hjälpen från Hemvärnet.
Anders Finn på Räddningstjänsten var väldigt nöjd med hjälpen från Hemvärnet. Foto: Lennart Hammarstrand/Försvarsmakten
Det fanns inte många gröna fläckar kvar där branden gått fram. Foto: Lennart Hammarstrand/Försvarsmakten
Anders Finn på Räddningstjänsten var väldigt nöjd med hjälpen från Hemvärnet. Foto: Lennart Hammarstrand/Försvarsmakten

Soldaterna har släckt eld, bekämpat glödhärdar, burit mängder med slangar och patrullerat med motorcykel för att upptäcka nya bränder. Andra uppgifter var att med hjälp av terrängbilar transportera avlösningar och mat till släckningsstyrkan.

Under det sista insatsdygnet var Hans Ackeskog militär insatschef (MIC). Ett 20-tal hemvärnssoldater arbetade då med att bevaka området för att förhindra att glödhärdarna övergick till riktiga bränder:
– Så här mot slutet handlade det mycket om att tillsammans med Räddningstjänsten övervaka några områden där det tidigare funnits tendenser till nya bränder.

Branden i det vackra friluftsområdet började lördagen den 25 april. Larmet gick kl. 18.43 till Elfsborgsgruppens hemvärnsbataljoner. En och en halv timme senare kunde den militäre insatschefen räkna in 25 soldater på plats, fler följde strax efter midnatt. Sedan dess har flera hundra hemvärnssoldater ur Elfsborgsgruppen i Göteborg, Bohus-Dalgruppen och Hallandsgruppen samt värnpliktiga från Luftvärnsregementet kämpat med lågorna i brandområdet.

Anders Finn från Räddningstjänsten var den som först ledde arbetet med att bekämpa branden:
– Vi har haft otroligt stor nytta av hemvärnspersonalen som hjälpt oss med släckningen men också med logistiken, transporter, mat och eget samband. Ovärderligt.