Camo camp

Under den gångna kristihimmelfärdshelgen har det varit full aktivitet på Blekinge flygflottilj då det genomförts Camo Camp för gymnasietjejer från hela landet. Totalt deltog knappt 100 tjejer för att få veta mer om värnplikten och förbereda sig inför mönstringen.

Fältdygnen blir fler i steg tre men fortfarande är samarbetet viktigt. Foto: Kevin Lill/Försvarsmakten
Alla deltagarna ur steg tre har mönstrat och ser fram emot lumpen.
Alla deltagarna ur steg tre har mönstrat och ser fram emot lumpen. Foto: Kevin Lill/Försvarsmakten
Att bygga ihop en bår och bära med sig en kompis på den är en tuff uppgift.
Att bygga ihop en bår och bära med sig en kompis på den är en tuff uppgift. Foto: Kevin Lill/Försvarsmakten
Alla deltagarna ur steg tre har mönstrat och ser fram emot lumpen. Foto: Kevin Lill/Försvarsmakten
Att bygga ihop en bår och bära med sig en kompis på den är en tuff uppgift. Foto: Kevin Lill/Försvarsmakten

Camo Camp är uppdelat i tre steg med en ökning av svårighet och utrustning för varje steg. Under helgen genomfördes en kombinerad utbildningslinje med steg ett och två samt en utbildningslinje med steg tre.

Vid steg ett får tjejerna information om mönstringen och de besöker pliktverket i Kristianstad. De får även ut uniform och lär sig exercisens grunder samt så genomförs det olika former av gruppövningar såsom hinderbana och sjukvårdövningar. För de som anmäler ett vidare intresse efter detta kommer vid steg två att få genomföra ett fältdygn med förläggning, det kommer till mer och lite tyngre utrustning såsom stridsväst och packning. Större fokus läggs på att pröva hur det är att vara ute dygnet runt med mörkerövningar samt så genomförs någon form av stridförevisning. För de som fortsatt och anmält sig till det tredje och sista steget så väntar mer verksamhet i skog och mark med fler fältdygn i såväl enmans tält som gruppbivack. Det kommer mer avancerade övningar i form av täthetsprov med skyddsmask, skjutning med automatkarbin, mörkerövningar med mörkerhjälpmedel med mera.

Vid Blekinge flygflottilj genomfördes nyligen den första steg tre utbildningen med ett lysande resultat. Alla av deltagarna ur steg tre har mönstrat eller kommer att mönstra inom kort, detta är i sig ett bevis på ett lyckat resultat. Flertalet av de tjejer som genomfört steg ett och två har anmält intresse för såväl mönstring som deltagande i steg tre.