Anhöriga till Afghanistanpersonal informerades

Norrbottens regemente hade ansvaret för att sätta upp FS17, den styrka som sedan månadsskiftet april – maj utgör den svenska kontingenten i Afghanistan. Under tre dagar har personalchefen för FS17, major Tommy Lundmark och kontingentspastorn Helge Stålnacke varit hemma i Sverige och informerat anhöriga till den personal som just nu tjänstgör i förbandet.

Nära 140 anhöriga samlades på informationsträffen i Boden som inleddes med fika i militärrestaurang Tre Renar. Foto: Tommy Lundmark/Försvarsmakten
Vy över Camp Northern Lights i Masar-e-Sharif.
Vy över Camp Northern Lights i Masar-e-Sharif. Foto: FS17
FS17 övertog ansvaret från FS 16 den 4 maj, här är en bild från överlämningsceremonin.
FS17 övertog ansvaret från FS 16 den 4 maj, här är en bild från överlämningsceremonin. Foto: Henrik Klingberg, FS17
Vy över Camp Northern Lights i Masar-e-Sharif. Foto: FS17
FS17 övertog ansvaret från FS 16 den 4 maj, här är en bild från överlämningsceremonin. Foto: Henrik Klingberg, FS17

Informationsträffarna har genomförts på tre platser under tre dagar, 21-23 maj, på Livgardet i Kungsängen, P 4 i Skövde och I 19 i Boden.
– Det här första informationstillfället har fokus på att förbereda de anhöriga inför personalens första ledighet på hemorten, berättar Tommy Lundmark.

Uppgifter, ansvar, säkerhet

Vid informationsträffarna har Tommy och Helge bland annat berättat om resan ner till Afghanistan om hur den första tiden nere i området runt Mazar-e-Sharif förflutit.
– Vi har berätta lite mer om hur vi installerat oss på plats där nere och i stort hur övertagandet av ansvaret för det Svenska området gått till. De anhöriga får också veta mer om vad vi har för uppgifter och ansvar, hur säkerheten i området är och vad det innebär för de enskilda soldaterna, fortsätter Tommy.

Ny träff i november

Uppslutningen av anhöriga har varit mycket bra, till Livgardet kom cirka 150, till Skövde kom ett 70-tal och till träffen i Boden kom närmare 140.
– Träffarna med de anhöriga har varit väldigt bra, vi har fått många intressanta frågor som är bra att ha med sig inför nästa informationstillfälle som är planerat till början av november. Då är huvudinriktningen att förbereda de anhöriga inför personalens hemkomst i december, avslutar Tommy Lundmark.

Personalen har nyss startat en blogg där alla är välkomna att kolla in vad som händer i Afghanistan på FS17. Den kommer att spegla vardagen på i första hand Camp Northern Lights. Länk till bloggen finns här till höger.