Amfibiebataljonen på plats i Finland

Måndagen den 25 maj anlände den svenska styrkan till Gyltö i Åboskärgård för att öva med den finska motsvarigheten Nylands brigad. Knappt 10 stridsbåtar, svävare, trossbåt och lastfartyget HMS Loke deltar.

Finska Jurmobåtar och svenska stridsbåtar förtöjda i Gyltöhamn. Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten
Chefen för NBG 11 Stefan Andersson och övningsledaren Jörgen Engroos samtalar om kravallerna.
Chefen för NBG 11 Stefan Andersson och övningsledaren Jörgen Engroos samtalar om kravallerna. Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten
Chefen för NBG 11 Stefan Andersson och övningsledaren Jörgen Engroos samtalar om kravallerna. Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten

Amfibiebataljonen har under många år övat och utvecklat samarbetet med Nylands brigad och årets övning liknar de tidigare med att den svensk-finska styrkan ingår i en större EU-styrka och ska ta och kontrollera ett oroligt område. Tisdagens övning handlade om Crowd Riot Controll, att klara av upplopp. Med på plats var chefen för NBG 11, brigadgeneral Stefan Andersson.
– Syftet är att lära känna cheferna och träffa soldaterna ur den finska del som är anmäld till NBG. Att höra hur Nylands brigad ligger till med planeringen av materiel och bemanningen. Mitt fokus ligger på det multinationella perspektivet, säger Stefan Andersson.

Det gick hett till vid färjlägret på Houtskär. De spelade demonstranterna, värnpliktiga vid Nylands brigad, gick in för uppgiften och den finska kravallutrustade styrkan fick kämpa hårt för att hålla ställningarna. När dammet lagt sig så hade de löst uppgiften.