313:e skvadronen förstärker FS 17 i Afghanistan

Hemma i Sverige ingår de i ett beredskapsprogram och finns på K 3 i Karlsborg, men sen mitten av april finns en pluton som förstärkning på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif.

Ett 30-tal soldater ur 313:e luftburna skvadronen från Karlsborg utgör förstärkningpluton i Afghanistan. Här på det amerikanska övningsfältet Mike Spann en bit från Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Stigbjörn är en av skyttarna ur IA09 som nu finns i Afghanistan. IA09 är en stridsgrupp som anpassas efter behov.
Stigbjörn är en av skyttarna ur IA09 som nu finns i Afghanistan. IA09 är en stridsgrupp som anpassas efter behov. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Niklas i 313:e skvadronen pustar ut efter ett skjutpass.
Niklas i 313:e skvadronen pustar ut efter ett skjutpass. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Stigbjörn är en av skyttarna ur IA09 som nu finns i Afghanistan. IA09 är en stridsgrupp som anpassas efter behov. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Niklas i 313:e skvadronen pustar ut efter ett skjutpass. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

Plutonen har gjort patruller i närområdet kring Mazar-e-Sharif och har även vaktat campen. Operationerna har bland annat varit att stödja Afghan National Police, ANP, och man har haft möten med by-ledare.
– Jag är nöjd och det här är ett minne för livet, säger David som är på sin första mission.
Innan David åkte hade han hört att afghanerna inte ville ha någon hjälp från ISAF, men det ryktet stämde inte.
– Jag är positivt överraskad,  hjälpen är välkommen och afghanerna vill gärna bjuda på något när man träffas, säger David.
Han åker gärna på mission igen.
– Det här är min första mission och man lär sig saker som det inte går att öva sig till och vår lite kortare mission är ett bra sätt att få veta vad det innebär. Jag åker igen om jag får chansen, Gärna hit, men är öppen för annat.
Det var från början tänkt att 313:e luftburna skvadronen skulle vända hem till Sverige 12 juni men nu har plutonens närvaro förlängts till början av juli.

I september har man planerat att öva strid i bebyggelse i Tyskland. I södra Tyskland finns en by, Bonnland, som är orörd sedan andra världskriget. Ingen bor där utan byn används för militära övningar. IA-09 kommer att öva tillsammans med ett tyskt fallskärmskompani och utbyta erfarenheter och kunskaper.
313:e skvadronen står i beredskap till oktober 2010. Huvuddelen av soldaterna kommer från K 3 i Karlsborg.