Utbildning av polisinstruktörer

Under sju dagar, fyra timmar om dagen, har Erica och Samuel, två militärpoliser på PO Sheberghan, utbildat fyra poliser från den Afghanska polisen till att bli instruktörer. Utbildningen har bestått av sjukvård/första hjälpen, vapenhantering AK47, skjutövningar, ingripande mot farlig person, sök av person och fordon, fotpatrull samt grundläggande kunskaper om OXA (oexploderad ammunition) och IED (Improvised explosive device).

Samuel tackar kursdeltagarna för gott samarbete. Foto: Daniel Jacobsson/Försvarsmakten
Afghansk polis utbildar sina kollegor i skjutställning.
Afghansk polis utbildar sina kollegor i skjutställning. Foto: Daniel Jacobsson/Försvarsmakten
Poliserna fick lära sig att kontrollera fria luftvägar under sin utbildning i första hjälpen.
Poliserna fick lära sig att kontrollera fria luftvägar under sin utbildning i första hjälpen. Foto: Daniel Jacobsson/Försvarsmakten
Afghansk polis utbildar sina kollegor i skjutställning. Foto: Daniel Jacobsson/Försvarsmakten
Poliserna fick lära sig att kontrollera fria luftvägar under sin utbildning i första hjälpen. Foto: Daniel Jacobsson/Försvarsmakten

Idén till utbildningen kom redan i januari då en av militärpoliserna medverkade i en utbildning av afghanska poliser utförd av tyska militärpolisen. En av eleverna kom då fram och visade stolt upp sitt utbildningsbevis han fått från en tidigare utbildning. Han visade även ett intresse för att få utbilda andra. Idag är han utbildad instruktör och ska innan nästa kontingent tar befälet över svenska ISAF-styrkan få genomföra en egen utbildning tillsammans med sina tre andra kollegor. Utbildningen kommer då övervakas av militärpoliserna från Sheberghan.

De fyra instruktörerna fick vid avslutningsceremonin ett utbildningscertifikat utdelat av chefen för PO Sheberghan.

– Det har varit otroligt roligt och givande att utbilda de här fyra personerna. De har visat en stor iver för att lära sig och kommer ofta med frågor som gjort det möjligt att genomföra utbildningen på ett vis mer inriktat åt den afghanska situationen de befinner sig – säger Erika och Samuel.

Utbildningen har till största del genomförts med stöd av lokaltolkar vilket har inneburit lite utmaningar då vi som instruktörer måste utbilda på engelska fortsätter Samuel. Men det märks ganska fort om det blivit några språkförbistringar och då får man försöka formulera sig annorlunda.
Även tyska militärpolisen har visat stor uppskattning till utbildningen och stöttade under en av dagarna med utbildning.

Utbildningen har, bortsett från dagen på skjutfältet, genomförts inne på PO:t i Sheberghan. De fyra instruktörerna har berättat att de är väldigt nöjda med tiden och de ser fram emot att få börja träna sina egna poliskollegor. Dom ser det som ett steg i rätt riktning när det gäller att få Afghanistan i balans igen. Även om de välkomnar allt stöd de kan få så är de nu glada över att inte vara helt beroende av utländska trupper för att kunna träna färdigheter inom polisen.