Trumkåren spelar i Korea

I morse åkte Arméns trumkår till Korea. De är inbjudna av svenska ambassaden Seoul för att förgylla 50-årsfirandet av de diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Korea.

Värnpliktiga i trumkåren använder mycket av sin fritid till att öva inför ceremonier, audienser och parader. Nu åker de till Korea. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Så här stilig är trumkåren vid framträdanden. Här fjolårets kår vid galapremiär av Mamma Mia.
Så här stilig är trumkåren vid framträdanden. Här fjolårets kår vid galapremiär av Mamma Mia. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten
Så här stilig är trumkåren vid framträdanden. Här fjolårets kår vid galapremiär av Mamma Mia. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

Huvudspelningen kommer att äga rum utanför nationalteatern i Seoul. De kommer att genomföra ett utökat figurativt program och spela svensk musik. Under resan kommer kåren även att genomföra en spelning i den demilitariserade zonen i norra Sydkorea och en spelning på Yongsan-basen i Seoul, där trumkåristerna kommer att bo.

– Det känns hedrande att ha fått uppdraget. Vi har ett väldigt bra samarbete med svenskarna i Korea, och de har hjälpt oss med förberedelser inför besöket, säger Tommy Törner, chef för Armens trumkår.
Inför resan har soldater och anställda förberett sig genom att skaffa vaccinationer och giltiga pass. Tunga instrument har fördelats mellan soldater och anställda så att maxvikten för bagage inte ska överskridas.
– Vi känner oss laddade och väl förberedda. Soldaterna har genomfört många vaktparader, ceremonier och audienser sedan de ryckte in och huvuddelen av programmet sitter i ryggmärgen, säger Tommy Törner.

– Det blir ju ingen semester direkt eftersom vi kommer att ha flera spelningar. Men det blir häftigt att komma dit med kompisarna och se hur landet ser ut. Det blir något att berätta om för sina barn, att ”pappa var i Korea och spelade musik”, säger soldaten Viktor Magnusson.
När kåren kommer tillbaka från Korea fortsätter arbetet med förberedelser inför konungens födelsedag.