Triathlon på annat sätt

Som ett led i utbildningen i militärt ledarskap fick kadetterna under ett antal dagar i slutet av april leda utbildning med varandra. Det kan vara minst lika svårt som att leda utbildning med soldater och sjömän, eftersom kadetterna naturligtvis granskar övningsledaren kritiskt.

Första momentet i triathlon var simning. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Kadett Gunnar Gustafsson i ledningen på löpningen.
Kadett Gunnar Gustafsson i ledningen på löpningen. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Bänkpress är tungt efter simning och löpning.
Bänkpress är tungt efter simning och löpning. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Kadett Gunnar Gustafsson i ledningen på löpningen. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Bänkpress är tungt efter simning och löpning. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten

En av de övningar som kadetterna genomförde var en triathlontävling där cyklingen var utbytt mot styrkeprov.

Tävlingen inleddes i Kronobergsbadet med att övningsledaren, kadett Martin Jansson gick igenom hur tävlingens olika moment skulle genomföras.

Första grenen i tävlingen var 400 m simning. Det var ganska stora variationer i de deltagande kadetterna simförmåga, vilket gjorde att förste man var ur bassängen ungefär samtidigt som en del andra hade simmat halva sträckan.

Direkt från bassängen, efter ett snabbt ombyte gick tävlingen vidare med löpning från badet till Karlberg. Kadetterna kunde välja valfri väg, vilket gjorde att de som valde vägar med färre korsande gator kunde vinna lite tid.

Väl framme på Karlberg var det dags för det avslutande momentet, nämligen att göra så många lyft som möjligt i bänkpress, det vill säga att lyfta en skivstång så många gånger som möjligt liggande på rygg.

Segrare blev kadett Gunnar Gustafsson, delvis på grund av att han var tävlingssimmare när han var yngre, men även på grund av goda prestationer i de övriga grenarna.