Svensk röst i Radio KFOR

Varje dag dygnet runt sänder KFORs radiostation Radio KFOR på Albanska och Serbiska från högkvarteret i Pristina. På söndag sänds en intervju med svenske skyttesoldaten och club-DJ:n Daniel Marffy. Han intervjuas i det enda programmet som sänds på engelska av radiochefen David Bailey.

Daniel Marffy framför radiostationen tillsammans med chefen för KFOR Radio, David Bailey. Foto: Maria Pålsson
Stationen sänder sedan 2007 på två frekvenser, en på albanska och en på serbiska. Studioreportern Dijana Simijonovic visar studion.
Stationen sänder sedan 2007 på två frekvenser, en på albanska och en på serbiska. Studioreportern Dijana Simijonovic visar studion. Foto: Maria Pålsson
- Det finns alltid en historia i mina låtar, säger Daniel Marffy. Radiochefen David Bailey får lyssna på några smakprov.
- Det finns alltid en historia i mina låtar, säger Daniel Marffy. Radiochefen David Bailey får lyssna på några smakprov. Foto: Maria Pålsson
Det finns en framväxande club-scen i Pristina. Här träffar Daniel Marffy en lokal DJ.
Det finns en framväxande club-scen i Pristina. Här träffar Daniel Marffy en lokal DJ. Foto: Maria Pålsson
Stationen sänder sedan 2007 på två frekvenser, en på albanska och en på serbiska. Studioreportern Dijana Simijonovic visar studion. Foto: Maria Pålsson
- Det finns alltid en historia i mina låtar, säger Daniel Marffy. Radiochefen David Bailey får lyssna på några smakprov. Foto: Maria Pålsson
Det finns en framväxande club-scen i Pristina. Här träffar Daniel Marffy en lokal DJ. Foto: Maria Pålsson

En viktig del i KFORs operationer är den radiostation som varit KFORs röst sedan kriget 1999. Listmusik blandas med en del lokal musik och däremellan sänds nyheter och KFORs public service meddelanden om t ex för tolerans, mot korruption och mot våld.

– Stationen har funnits i 9 år och sedan 2007 sänder man på två frekvenser, en med albanska och en med serbiska presentatörer, förklarar stationschefen David Bailey. Vi är KFORs röst och de serbiska sändningarna har flest lyssnare av alla radiostationer som sänder på serbiska i Kosovo. De albanska sändningarna är näst populärast bland alla albanska kanaler. Och då ska man komma ihåg att i Kosovo finns det många lokalradiostationer.

David Bailey har varit chef sedan förra sommaren och håller på med ett större omstruktureringsarbete.
– Vi håller på att  ser över en del av våra program och särskilt på helgerna ska vi försöka spela mer club-musik så att vi blir den naturliga club-stationen. Därför är det så kul att vi fick möjlighet att intervjua Daniel Marffy som ju både är club-DJ och KFOR-soldat.

Radio KFOR har ett 30-tal medarbetare uppdelade på två sektioner, en albansk och en serbisk. Radiostationen ingår i den enhet som ansvarar för KFOR:s psykologiska operationer (psyops). Psyops står för psykologiska operationer och innebär att man försöker påverka människor i ett konfliktområde för att därigenom få fram en positiv förändring.

De flesta på Radio KFOR är lokalanställda men majoriteten inom psyops-enheten utgörs av militär personal som producerar informationsmaterial för radio, TV, tidningsannonser, utomhusreklam, gör målgruppsanalyser och producerar programmaterial.

Daniel Marffy är skyttesoldat på skyttekompaniets femte pluton:
– Det var jättekul att bli intervjuad och att det vill spela min musik för hela Kosovo. Jag har verkligen saknat att spela på klubbar under min tid i utlandsstyrkan, så det är något jag ser fram emot nu när jag kommer hem.

– Det finns alltid en historia i mina låtar. Så det är klart att jag kommer att göra låtar framöver som är influerade av min tid i Kosovo. Och skulle jag få chansen att komma tillbaka till Pristina och spela på den framväxande club-scenen här så skulle jag absolut säga ja, avslutar Daniel Marffy.