Premiär för beriden vaktparad

Den 21 april startar den beridna vaktparaden för säsongen. I veckan provreds sträckan och finslipningen pågår in i det sista.

Den 21 april startar den beridna vaktparaden för säsongen. Foto: FM/Försvarets bildbyrå

Kavallerikasern sjuder av verksamhet. Soldaterna övar vaktavlösningar om och om igen och musikerna spelar. På tisdag är det premiär för den beridna vaktparaden inför tusentals åskådare. Vaktavlösningen är en av Stockholms största turistattraktioner.

Vaktstyrkan och Livgardets dragonmusikkår – Sveriges enda beridna militärmusikkår – rider från Kavallerikasern klockan 11.35. De rider längs Lidingövägen – Stureplan – Nybroplan – Hamngatan – Regeringsgatan - Gustav Adolfs torg – Norrbro – Skeppsbron – Slottsbacken – Yttre borggården.

Efter vaktavlösningen rider musikkåren och avgående vaktstyrka tillbaka till Kavallerikasern.

Bevakningen av skyddsobjekten Stockholms och Drottningholms slott löses av flera förband i Sverige. Livgardet är däremot det enda förband med beriden tjänst och de är ansvariga för statsceremoniell verksamhet.

Det är inget krav att kunna rida innan man börjar sin tjänstgöring på Livgardets ridande skvadroner. Soldaterna får en bra och säker ridutbildning på plats. Dagarna innan premiären provrids också sträckan från Kavallerikasern till Slottet, så att både häst och ryttare känner sig mer säkra inför uppgiften.

För att kunna genomföra beriden vaktparad behövs 56 hästar. Hästarna ägs av Stiftelsen Beridna högvakten. Beriden vaktparad har genomförts regelbundet sedan 1906. Förutom vaktavlösningen deltar den beridna vaktparaden vid statsbesök, nationaldagsfirande och Riksdagens högtidliga öppnande i september.

På vardagar sker vaktavlösningen klockan 12.15. På söndagar och helgdagar sker vaktavlösningen klockan 13.15. Se schema via länken Högvakten till höger.