På väg till Afghanistan

På torsdagen började resan för den styrka som under cirka fyra månader ska genomföra flygtransporter för ISAF:s räkning i Afghanistan. Vid elvatiden på förmiddagen startade ”Swedeforce 844” med destination Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.

Avresa för insatsförbandet SAE C-130. Foto: Henrik Gebhardt/Försvarsmakten

Valborgsmässoafton innebär väl för de flesta ledighet, men så är inte fallet i år för Swedish Air Element C-130, SAE C-130, från F7 som under torsdagen börjar sin resa till Afghanistan.

I Afghanistan kommer man att basera på flygbasen Camp Marmal i Mazar-e-Sharif, inte långt från den svenska campen: Camp Northern Lights. Camp Marmal drivs av tyska styrkor och man har valt att basera den svenska styrkan där eftersom SAE C-130:s uppgift är att genomföra flygtransportuppdrag och då passar det bäst att basera på en flygbas.

Överstelöjtnant Olle Norén chef för Transport- och specialflygenheten på F7, den enhet som är ansvarig för flygtransporter med C-130 Hercules säger.

– Även om vi inte skriver historia så är det ändå en milstolpe. Det är första gången ett flygande Flygvapenförband baserar i Afghanistan.

Flottiljchefen på F7, Överste Ingela Mathiasson fortsätter,

– Jag som flottiljchef är oerhört stolt. Med alla förberedelser ni gjort är jag övertygad omatt ni är väl förberedda.

För SAE C-130 väntar nu en flygning i två etapper innan man är framme i Afghanistan. Dagens etapp går till Adana i Turkiet, där man övernattar. Imorgon fortsätter flygningen till slutdestinationen, Mazar-e-Sharif.