Musiksoldater blir premiärlejon

Efter en hektisk vår är det äntligen dags; samtliga musiker i Arméns musikkår är nu redo att möta allmänhetens jubel.

I fyra månader har soldaterna i Arméns musikkår tjänstgjort innan de gör sin första stora offentliga konsert. Foto: FM/Björn Nyman

Fyra månader. Så länge har soldaterna i Arméns musikkår tjänstgjort innan de gör sin första stora offentliga konsert. Premiären hålls i Örebro konserthus på söndag den 19 april. Dagen efter väntar Stockholm och Berwaldhallen.
– Vi ser fram emot att få spela för allmänheten med hela musikkåren, säger Mats Janhagen, musikdirektör i Arméns musikkår.

Musikkåren, som med sina 50 musiker är Försvarsmaktens största, består av både anställda och värnpliktiga musiker. Fördelen med att ha en fast ensemble som bas är bland annat att kunna lösa uppdrag året om. Och uppdrag är just vad musikkårerna har.
– Det har varit en hektisk vår för vår del, med många ceremonier och ÖB-byte. Under tiden har de värnpliktiga fått mer militär utbildning, säger Mats Janhagen.

Nu är de som sagt redo för publiken. Konserten beskrivs som en ”ytterligheternas afton” med allt från Tom Jones till marscher.
– Vi har en ny infallsvinkel den här gången, där vi spelar nationella marscher innan de nationella konsertstyckena, så att publiken ska komma i stämning, säger Mats Janhagen.
– Det brukar alltid vara slutsålt i Örebro, men vi kommer tillbaka till regionen med en filmmusikkonsert i höst för dem som vill se oss där.

Biljetter till AMK:s premiärkonsert i Berwaldhallen säljs via ATG-ombud, hos TicNet eller i Berwaldhallens biljettkassa.