Marinens Musikkår uppträder på två scener

Marinens Musikkår kommer under de närmsta två veckorna uppträda på två fronter. En grupp på 10 musiker/ledning reser den 28 april till Afghanistan för att bland annat delta vid chefsbytesceremoni när nuvarande styrka FS 16 lämnar över till FS 17.

Gruppen samlad innan avfärd. Foto: Fredrik Ramberg/Försvarsmakten
Storlekskontroll av skyddsmask.
Storlekskontroll av skyddsmask. Foto: Fredrik Ramberg/Försvarsmakten
En sista genomgång av arrangemangen.
En sista genomgång av arrangemangen. Foto: Fredrik Ramberg/Försvarsmakten
Storlekskontroll av skyddsmask. Foto: Fredrik Ramberg/Försvarsmakten
En sista genomgång av arrangemangen. Foto: Fredrik Ramberg/Försvarsmakten

Musikkåren har tidigare besökt de svenska styrkorna i Bosnien 1997, i Kosovo 2004 och 2006. Nu blir Marinens Musikkår den första av Försvarsmaktens musikkårer som besöker camp Nordic Light i Mazar-e Sharif, Afghanistan.

Sedan den 19 mars, när beskedet kom att kåren skulle åka, har de förberett sig genom bland annat repetitioner, blodgruppering och vaccination. Förutom att spela vid chefsbytesceremonin så ska de underhålla soldaterna i olika former. Gruppen som åker kan uppträda som såväl ceremoniensemble, Sextett, Jazzkvartett, Rock/Soulband, Brasskvartett som en blandad manskör.

Merparten av musikerna i Marinens Musikkår, det vill säga de som inte åker till Afghanistan, genomför först den traditionsenliga 1:a maj reveljen i Karlskrona och beger sig därefter till Torun i Polen för att medverka vid musik- och konstfestivalen Pro Baltica. Deltagandet i festivalen innefattar en konsert i det vackra kulturhuset Dwór Artusa, en musikmarsch genom den världsarvsklassade gamla staden samt en utomhuskonsert på torget vid Toruns anrika stadshus.


Välkommen att följa de båda gruppernas äventyr i resedagböcker på www.marinensmusikkar.se.