Krishanteringsövning med Nylands brigad

I går startade en ledningsträningsövning med personal ur Nylands brigad och amfibiebataljonen. Scenariot är en krishanteringssövning med svensk-finska amfibiestyrkan, SWEFIN ATU, som avslutas i slutet av maj.

Övningsledare Jörgen Engroos samtalar med personal ur Nylands brigad. Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten

– Hela förberedelsefasen görs nu istället för i slutet av maj. Alla ska ha samma bakgrundsläge om till exempel vilken fientlighet som råder i området, säger Jörgen Engroos, kommendör och övningsledare.

Sista veckan i maj går amfibiebataljonen med bland annat ett 10-tal stridsbåtar och svävare över till Åboskärgård och övar med Nylands brigad. När svenskarna kommer dit har redan finländarna säkrat en hamn och påbörjat byggandet av en bas.

–Strävan är att det ska gå snabbt, att vi kommer igång omedelbart och på så sätt spar tid. Vi får mer av enheterna helt enkelt, säger Jörgen Engroos

Övningen avslutas lördagen den 30 maj.