KFOR övar tillsammans med Pristinas räddningstjänst

Under en övning på flygplatsen i Pristina övade sjukvårdsgrupper från KFOR tillsammans med den civila räddningstjänsten och polisen. Syftet med övningen var att testa samarbetet mellan flygplatsens krisfunktioner och ambulansgrupperna ifrån KFOR vid händelse av en militär flygolycka.

Svensk ambulanspersonal tar hand om skadade under övningen. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Skaderapport i väntan på helikopter.
Skaderapport i väntan på helikopter. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Brandchefen Adem Statovci med sin personal tillsammans med övningsledningen från KFOR samt den svenska stabsläkaren Lennart Christiansson.
Brandchefen Adem Statovci med sin personal tillsammans med övningsledningen från KFOR samt den svenska stabsläkaren Lennart Christiansson. Foto: Therese Fagerstedt
Skaderapport i väntan på helikopter. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Brandchefen Adem Statovci med sin personal tillsammans med övningsledningen från KFOR samt den svenska stabsläkaren Lennart Christiansson. Foto: Therese Fagerstedt

KFOR:s sjukvårdsgrupper från Tjeckien, Finland, Slovakien och Sverige övade igår tillsammans med den civila räddningstjänsten på Pristina flygplats.

Scenariot som övades var att en helikopter, med KFOR-personal ombord, störtat strax efter start. 
Målet med övningen var att se hur samarbetet och koordinationen fungerar mellan de civila och militära räddningsfunktionerna vid en flygplatsolycka.
–Övningen genomfördes på ett mycket bra sätt. KFOR är väldigt duktiga och välövade. Vi har mycket att vinna på ett bra samarbete, sa Adem Statovci som är brandchef på räddningstjänsten vid Pristina flygplats.

Fem skadades i helikopterolycka

I övningsscenariot hade fem soldater skadats i flygolyckan. Brandkåren var först på plats och kunde släcka elden och påbörja sjukvårdsåtgärder tillsammans med räddningstjänstens ambulans. Ambulanserna från KFOR övertog sen den medicinska handläggningen och transportade de skadade till sjukvårdshelikopter för vidare förflyttning till sjukhus.

Lennart Christiansson, den svenska kontingentens stabsläkare, följde med som observatör på övningen och följde varje moment på flygplatsen.
–Detta är den första övningen i en serie av flera och vi hade inte kunnat önska oss en bättre start. Vi har all anledning att vara nöjda med samarbetet under övningen och den svenska ambulanspersonalens insats.