Inryck på amfibiebataljonen

På måndagen ryckte drygt 210 värnpliktiga in vid amfibiebataljonen. Alla kommer att tjänstgöra vid amfibieinsatskompaniet. Nu har de tillbringat första dygnet på Amf 1. – Det är lugnare än jag trodde det skulle vara, men det är ändå lite nervöst, säger Anders Jansson från Halmstad.

Löjtnant Michael Brosved visar de nya värnpliktiga vägen till logementet från förrådet. Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten
Rengöring av dagrum.
Rengöring av dagrum. Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten
Värnpliktig Collin kvitterar sin AK 5 C.
Värnpliktig Collin kvitterar sin AK 5 C. Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten
Bärsystem 2000 fylls snabbt med utrustning.
Bärsystem 2000 fylls snabbt med utrustning. Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten
Rengöring av dagrum. Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten
Värnpliktig Collin kvitterar sin AK 5 C. Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten
Bärsystem 2000 fylls snabbt med utrustning. Foto: Magnus Bohman/Försvarsmakten

Mikael Sjöberg, Sarah Häkkinen och William Frankiewitz håller med. De kommer från Charlottenberg i Värmland, Stockholm och Uppsala. De har tagit emot alla persedlar och sitter nu och väntar på att de andra ur 3.pluton ska få ut sin utrustning vid förrådet.

Måndagen ägnades åt inskrivning med prov av uniformen så de nya värnpliktiga vet vilken storlek de har. Sedan var det dags för förrådet och hämta ut all utrustning.
– Den första tiden handlar om den personliga materielen, att hämta ut den, räkna och stuva den i skåpet. Vi har också brandgenomgång, vilka utrymningsvägarna är och var den närmsta släckutrustningen finns. Sedan ska de tidigt förstå vikten att arbeta i grupp, säger Michael Brosved, löjtnant och ställföreträdande chef för tredje pluton.

– Jag hoppas lära mig mycket, att det är en bra utbildning. Sedan är det rätt tajmning att göra lumpen nu med tanke på lågkonjunkturen, säger Anders Jansson.

Under tisdagen har tredje pluton hämtat ut sina vapen, hjälmar och stridsvästar samt att börjat sy kragspeglarna på uniformen. Eftermiddagen ägnas åt att göra rent i logement och dagrum.

Anders Jansson, Sarah Häkkinen och Johan Lund städar under tystnad, medvetna om att om 45 minuter ska de vara klara och befälen ska komma och visitera.
– Det märks att de värnpliktiga har sökt frivilligt och att de är mycket motiverade, avslutar Michael Brosved innan han går iväg för att visitera logementen.