IA 09 i beredskap

I Karlsborg finns från och med april månad en brandkårsstyrka, beredd att med kort varsel rycka ut för att släcka en oroshärd. Styrkan har beteckningen IA 09 och är i storlek en skvadron.

Trots snön som vräkte ner under de avslutande utbildningsdagarna kunde IA09 genomföra alla övningsmoment. Ett tillkommande arbete var att montera snökedjor på terrängfordonet Galten. Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
En ksp-skytt i IA09 spanar ut över den öppna terrängen medan hans kamrater tillbakarycker (utanför bild).
En ksp-skytt i IA09 spanar ut över den öppna terrängen medan hans kamrater tillbakarycker (utanför bild). Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten
En ksp-skytt i IA09 spanar ut över den öppna terrängen medan hans kamrater tillbakarycker (utanför bild). Foto: Ronnie Hammar/Försvarsmakten

Slutskedet av den tio veckors kompletterande utbildningen har varit hektisk. De sista dagarna bestod av stationsövningar, baserade på erfarenheter från insatserna i Kosovo och Afghanistan.

En station handlade om IED, Improvised Explosive Device, som kan vara allt från en hemmagjord bomb vid vägkanten maskerad till skräphög, eller en människa med en kraftig laddning gömd under kläderna. Två svenskar har dött på grund av IED i Afghanistan. Ytterligare två har skadats, den ena svårt. Att IA 09:s soldater lade ner extra koncentration på IED-momentet rådde det ingen tvekan om.
– Syftet med slutövningen var inte minst att samträna grupper, plutoner och övriga funktioner inom skvadronen, berättar övningsansvarige major Alexander på Livregementets husarer.

Andra moment som finslipades handlade om sjukvård, eskort och ledningsfunktioner. IA 09:s beredskapsperiod löper fram till den 30 september 2010.