– Handgranat eld

Ute i övningsterrängen i Kvarn råder en febril aktivitet när soldaterna ur tredje skyttekompaniet framrycker mot handgranatsbanan för att genomföra sina livs första skarpa handgranatskast.

En handgranat eld. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten
Soldaten avvaktar klartecken efter genomfört kast.
Soldaten avvaktar klartecken efter genomfört kast. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten
Visitation före handgranatskastning.
Visitation före handgranatskastning. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Soldaten avvaktar klartecken efter genomfört kast. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten
Visitation före handgranatskastning. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten

Den ena tryckvågen avlöses av den andra när soldaterna genomför sina två handgranatskast med spränghandgranat 56, en handgranat som när den detonerar avger splitter och en tryckvåg. I avvaktan på kast befinner sig övriga soldater i ett bakre läge, det vill säga ett splitterskyddat hus. För att inte tappa tempo är det med språng som soldaterna avlöser varandra till och från handgranatsbåset.

En av soldaterna som idag genomför handgranatskastning är Christian Björkman, 19 år, från Linköping.
– Det var nervöst när jag gick fram, men jag fick bra instruktioner av mitt befäl och så här efteråt var det bara roligt, säger Christian.

Soldaterna som ryckte in i januari har hittills under sin värnpliktstjänstgöring genomfört delar av sin grundläggande soldatutbildning inklusive skyddsvaktstjänst, varefter de sedan bestridit högvakt. Därefter genomför de nu under två veckors grundläggande soldatutbildning bestående av formellt kast handgranat och strid innan det återigen är dags för högvaktstjänstgöring.

Soldaterna njöt av att vara tillbaka i övningsterrängen för en stund, även om det vibrerade bra inne i det bakre skyddet vid handgranatsbanan.
– Att vara ute i skogen är det som man förknippar med värnplikten, avslutar Christian Björkman.