Gymnasieelever utbildades vid Ing 2

Under den gångna veckan har flera klasser med gymnasieelever besökt Ing 2 i Eksjö. Klasserna har kommit från olika delar av Småland och besöken har haft olika syften. Två saker har dock varit gemensamt, besöken har varit en del i elevernas utbildning och alla har velat se hur ett militärt logement ser ut.

Elever från Finnvedens Gymnasium i Värnamo besökte Ing 2 i Eksjö. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Grupparbete under ledarskapsutbildningen för elever från Vetlanda.
Grupparbete under ledarskapsutbildningen för elever från Vetlanda. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Kapten Kenneth Hagström/Ing 2 förevisar en stridsvagnsmina för elever från Värnamo.
Kapten Kenneth Hagström/Ing 2 förevisar en stridsvagnsmina för elever från Värnamo. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Skyddsmasken visade sig vara intressant att prova, en elev från Värnamo verkar ha hittat passformen.
Skyddsmasken visade sig vara intressant att prova, en elev från Värnamo verkar ha hittat passformen. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Grupparbete under ledarskapsutbildningen för elever från Vetlanda. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Kapten Kenneth Hagström/Ing 2 förevisar en stridsvagnsmina för elever från Värnamo. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2
Skyddsmasken visade sig vara intressant att prova, en elev från Värnamo verkar ha hittat passformen. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2

Först ut att besöka Ing 2 var Eksjö Gymnasium med knappt femtio elever från det Samhällsvetenskapliga programmets första årskurs. Eleverna läser just nu ett tema kring fred och konflikter och vad passar då bättre än att gå tvärs över staden för ett besök på regementet. Kapten Jens Zetterberg vid Ing 2 föreläste under några timmar kring Försvarsmaktens internationella verksamhet och lät eleverna ta del av hans egna erfarenheter från internationell tjänstgöring.

Från Njudungsgymnasiet i Vetlanda kom drygt 30 elever som läser andra året på Barn- och fritidsprogrammet. I sin utbildning studerar eleverna bland annat ledarskap och pedagogik och det var detta som lockade dem till Försvarsmakten. Huvudläraren i ledarskap vid Fältarbetsskolan, major Ola Lindelöf, gav eleverna en bild av hur ledarskap tillämpas i Försvarsmakten.

Säkerhetspolitik står på schemat för eleverna på det Samhällsvetenskapliga programmets tredje årskurs vid Finnvedens Gymnasium i Värnamo. Klassen med tjugotalet elever fick vid sitt besök information om en del i Sveriges säkerhetspolitik, Försvarsmakten. Eleverna fick också se och prova delar av soldaternas stridsutrustning. Skyddsmasken visade sig vara mest intressant. Att skyddsmasken är tillverkad i Forsheda, en grannort till Värnamo, gjorde inte saken sämre. Besöket var med avsikt planerat till en torsdag och klassen fick också smaka Försvarsmaktens specialitet, ärtsoppa och pannkakor.

Gemensamt för alla besökande elever var att de ville se och uppleva atmosfären i ett militärt logement, vilket inte var svårt att tillgodose.