Ensam bakom spakarna i Gripen

Nu har de senaste ungerska flygeleverna flugit själva i Gripen för första gången. Därmed är det så kallade EK-passet avklarat. Nu fortsätter utbildningen för de fyra Gripenpiloterna fram till midsommar då det är dags att åka hem till Ungern igen.

Ungersk pilot och svensk flygtekniker efter första soloflygningen. Foto: Carl-Johan Wallberg/Försvarsmakten

På onsdagen togs ett viktigt steg i utbildningen för den senaste omgången av ungerska Gripenpiloter på Såtenäs., det så kallade EK-passet.
– Det var ett enkelt pass utan konstigheter, berättar Carl-Johan Wallberg flyginstruktör på F 7:s första division.

Efter denna första soloflygning i Gripen kommer man att fortsätta utbildningen med större utmaningar. Innan midsommar kommer ungrarna att utbildas i roteflygning, överljudsflygning och luftstrid. Efter detta så är de färdiga för att åka hem till Ungern igen och fortsätta utbildningen på hemmaplan.

De fyra ungerska piloterna är den tionde utländska utbildningsomgången på F 7. Innan de kom till Sverige och F 7 har de genomgått en utbildning i Canada, jämförbar med den svenska Grundläggande Taktiska Utbildningen, GTU. I Canada flög de det brittiska flygplanet Hawk.