Den 19:e insatsen i Kosovo har börjat

Efter nästan två års utbildning och övning inför insats tog den 19:e Kosovostyrkan (KS19) över uppgifterna på påskdagen i den svenska kontingenten i Kosovo. Det var en traditionell överlämningsceremoni med parad för fanan, korum och tal av både avgående och pågående kontingentschef.

Vid en överlämningsceremoni tog KS19 över i Kosovo. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten

Den 8 april kom de sista soldaterna tillhörande KS19 till Camp Victoria i Kosovo och i söndags, på påskdagen, tog förbandet över den tidigare insatsstyrkans uppgifter.
– Det är en intressant utveckling i Kosovo nu, och det är med ödmjukhet vi tar oss an den här uppgiften. De största utmaningarna kommer att ligga i utvecklingen i Kosovo Force (KFOR) och i de nya uppgifterna som kommer att komma allt eftersom Kosovos myndigheter växer. Stora delar av förbandet har tränat i närmare två år inför den här uppgiften och det innebär en hög initialeffekt. Vi kommer att lösa den här uppgiften med stor respekt för rådande förhållanden, sa förbandschefen Stefan Smedman i sitt tal under överlämningen. 

Hela överlämningen avslutades med mingel och en påskbuffé för båda kontingenterna samt inbjudna gäster från svenska ambassadkontoret i Kosovo, EULEX samt från de olika nationerna i KFOR.

En insats pågår i cirka sex månader. Två gånger om året byter man personal i kontingenten. Skiftena brukar vanligtvis ske under höst och vår, då insatserna är indelade i sommarmission och vintermission.