Brasilien studerade Gripen på F 17

Det är allt fler länder som visar intresse för det svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen. Ett av de länder som under en längre tid varit intresserade av Gripen är Brasilien. Gripen är ett av alternativen som är med i den pågående brasilianska regeringens upphandling.

Efter flyguppvisningen klargjorde man JAS 39 Gripen innan det fick lyfta igen. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Brasilianarna hade mycket frågor och det blev många bra diskusioner under dagen.
Brasilianarna hade mycket frågor och det blev många bra diskusioner under dagen. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
F17-personal hänger på jaktrobbotar på JAS 39 Gripen.
F17-personal hänger på jaktrobbotar på JAS 39 Gripen. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
Brasilianarna hade mycket frågor och det blev många bra diskusioner under dagen. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten
F17-personal hänger på jaktrobbotar på JAS 39 Gripen. Foto: Pernilla Bökman/Försvarsmakten

För att få bättre information och närmare bekantskap med systemet och dess användare genomför de olika nationerna besök på förband som redan har de stridsflygplan man är intresserad av. F 17 besöktes därför under tisdagen av en teknisk utvärderingsgrupp med officerare ur brasilianska flygvapnet samt representanter från Försvarets materielverk, Högkvarteret och från försvarsindustrin.

Under den intensiva och informationsfyllda dagen hölls genomgångar kring Gripens operativa förmåga. Olika support- och logistikfunktioner och tekniska detaljer studerades. I sina samtal med piloter och teknisk personal fick besökarna en professionell dialog av hur systemet fungerar på ett användarerfarenhetsmässigt plan.

Den version av Gripen som skulle kunna vara aktuell för export till Brasilien är Gripen NG ”The next generation” vilket innebär att flygplanet är rustat för att ta mer bränsle, beväpning det har en starkare motor och en ny typ av radar med mera.

Efter en hektisk dag på F 17 åker de till Saab i Linköping för fortsatt förevisning av Gripen systemet.