Arméns Trumkår spelade för sista gången

Som traditionen bjuder på våren har Eksjö gästats av Arméns Trumkår. Kåren bjöd på två konserter under besöket. En inomhuskonsert i Fritidsgården och då i form av underhållningsband. Den andra konserten genomfördes som en vaktparad genom den centrala delen av staden med ett figurativt program på Stora Torget.

Arméns Trumkår marscherar ut från Eksjös Stora Torg efter sista spelningen. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2
Med stor precision framförde Arméns Trumkår ett figurativt program i Eksjö.
Med stor precision framförde Arméns Trumkår ett figurativt program i Eksjö. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2
Musiksoldat Alfred Götesson, Eksjöbo i Arméns Trumkår, uppträdde för hemmapubliken.
Musiksoldat Alfred Götesson, Eksjöbo i Arméns Trumkår, uppträdde för hemmapubliken. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2
Att det finns musiksoldater på tillväxt i Eksjö kunde man konstatera bland publiken under Trumkårens figurativa program.
Att det finns musiksoldater på tillväxt i Eksjö kunde man konstatera bland publiken under Trumkårens figurativa program. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2
Med stor precision framförde Arméns Trumkår ett figurativt program i Eksjö. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2
Musiksoldat Alfred Götesson, Eksjöbo i Arméns Trumkår, uppträdde för hemmapubliken. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2
Att det finns musiksoldater på tillväxt i Eksjö kunde man konstatera bland publiken under Trumkårens figurativa program. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2

I Eksjö har inte våren i musikvärlden kommit innan Arméns Trumkår varit på besök. Under mer än tio år har detta varit ett säkert vårtecken. Särskilt uppskattat är besöket av eleverna vid Eksjö kommuns Kulturskola som under en hel dag utbyter kunskaper i musikutövande med musiksoldaterna i Trumkåren. Besöken har som främsta syfte att vara rekryteringsgrundande för nya musiksoldater till framtida kårer.

Årets besök var dock inte bara en rekryteringsresa utan också ett avsked. Hösten 2009 kommer Arméns Trumkår att läggas ner och det sista uppträdandet görs under Ystad International Military Tattoo 2009 i mitten av augusti. Att visa upp sig och spela tillsammans med Kulturskolans elever i Eksjö ger förhoppningsvis ansökningar till andra militära musikkårer som till exempel Arméns musikkår eller Livgardets dragonmusikkår.

Två uppskattade föreställningar för publik gavs under Eksjöbesöket. Under en inomhuskonsert uppträdde Trumkåren som underhållningsband och bjöd på ett varierande program. Under konserten tackade chefen Ing 2, överste Tommy Karlsson, för alla de tillfällen Arméns Trumkår gästat Eksjö. Även Alfred Götesson, Eksjöbo som är musiksoldat i Trumkåren, hedrades med en gåva från regementet. Föreställningen avslutades stämningsfullt med Svenska arméns tapto utanför Fritidsgården innan publiken gick hem.

Den andra föreställningen inför uppskattningsvis 1 500 entusiastiska lördagsflanörer genomfördes som en vaktparad i Eksjö:s centrum med marsch från Söder- till Norrtull. På stadens Stora Torg visade Trumkåren hur ett figurativt program av högsta kvalité ska gå till.
Båda konserterna leddes med bravur av kapellmästaren och stabstrumslagaren, kapten Tommy Törner.

Arméns Trumkår läggs ner hösten 2009 men musiksoldaterna kanske kan komma att spela tillsammans igen. Föreningen Eksjö Tattoo har nämligen planer på att till nästa Eksjö Tattoo, som genomförs sommaren 2010, återsamla dem för att uppträda.