Yrke specialistofficer EOD

En specialistofficer Explosive Ordnance Disposal (EOD) arbetar med kvalificerad ammunitions- och minröjning som chef eller operatör. Förmågan att göra riskbedömningar och att fatta beslut om hur ett objekt ska hanteras är viktigt. Specialistofficeren ska också kunna planera och leda utbildning inom ammunitions- och minröjningsområdet.

Här röjer Markus Fredman, Ing 2, blindgången ammunition. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2
Markus Fredman, specialistofficer EOD på Ing 2, stormtrivs med sitt jobb.
Markus Fredman, specialistofficer EOD på Ing 2, stormtrivs med sitt jobb. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2
Markus Fredman, specialistofficer EOD på Ing 2, stormtrivs med sitt jobb. Foto: Stefan Söderberg/Ing 2

Markus Fredman, 23, är sedan sommaren 2008 specialistofficer EOD vid Ing 2 och stormtrivs med jobbet. Både far och farfar var officerare så tanken på officerskarriären har alltid funnits hos Markus. När plutonchefen under värnplikten dessutom tyckte att Markus var lämplig och möjligheten till en specialistutbildning fanns slog Markus till. Och det är inget han ångrar.

Markus är född och uppvuxen i Östersund och gjorde sin värnplikt på I 19 i Boden som spaningsgruppchef. Att han sökte sig till ammunitions- och minröjningsområdet beror mycket på att hans plutonchef på Spaningsplutonen tipsade om att det är en bra utbildning som ger stora möjligheter till internationell tjänstgöring.
– Jag tror det kan vara riktigt bra att ha andra erfarenheter med sig i bagaget, säger Markus.

Antagningsprocessen inför årets kursstart för specialistofficersutbildningen är i full gång och intresset för att bli ammunitions- och minröjningsspecialist är stort. Det är i år 100 sökande till de 14 utbildningsplatserna som erbjuds. När Markus sökte till utbildningen var konkurrensen om platserna också stor.
– Jag hade bra vitsord och lyckades, kommenterar han.

Utbildningen har varit och är bra tycker Markus, första årets generella arméutbildning är en bra platta att stå på, därefter utbildning i fältarbeten för att förstå funktionen. Och att nu på heltid få ägna sig åt att verkligen bli en specialist i ammunitions- och minröjning, kan det bli bättre?

Det är två saker Markus just nu ser fram emot. Att få möjlighet till internationell tjänst i Nordic Battlegroup 2011 och att flytta ihop med flickvännen i en lägenhet i Eksjö.
– Vill man ha det här jobbet måste man vara beredd att flytta dit där jobbet finns, avslutar Markus.