Vi övar för verkligheten

Hård fysisk och psykisk belastning under realistiska förhållanden för soldaterna. Det ska förbereda dem för den verklighet som kan vänta.

Vän eller fiende? Foto: Joacim Harrby/Försvarsmakten
Pulsen dunkar, nerverna på helspänn, de är beredda...
Pulsen dunkar, nerverna på helspänn, de är beredda... Foto: Joacim Harrby/Försvarsmakten
Pulsen dunkar, nerverna på helspänn, de är beredda... Foto: Joacim Harrby/Försvarsmakten

Vakt- och insatssoldat Westberg ska tillsammans med tre andra soldater in i den mörklagda byggnaden. Gruppen går in från olika riktningar och vet att de kommer möta varandra därinne. Vad de däremot inte vet är att det finns fler personer inne i byggnaden. Personer som är utrustade med eldhandvapen och elknivar.

När Westberg kliver in i huset har han tillåtelse att öppna eld med sitt vapen. Han är också utrustad med skydd för ben, skrev, armar, öron och särskilt ögon och ansikte. Vapnet är laddat med färgmarkeringsammunition och han kommer att behöva använda närkampstekniker för att kämpa ner motståndarna i huset. 

Momentet som Westberg och hans kamrater är ute på är en examinerande summeringsövning i närkamp. Den är till för att säkerställa att alla soldater uppnått målet för den närkampsutbildning som Grenadjärkompaniet precis har genomfört. Övningen ger soldaterna en inblick i hur de kan reagera fysiskt och mentalt när de är väldigt utmattade och stressade.

Det ska spegla den verklighet de kan möta vid en eventuell insats vid sin tjänstöring som skyddsvakter, eller om de åker iväg på en internationell insats.
– Jag fick en väldigt hög puls utan någon fysisk belastning, bara av vetskapen att de andra kunde träffa mig, sa en av soldaterna som gav sig in i byggnaden. 

Närkampsutbildningen och även den strid i bebyggelse-utbildning som sker samtidigt ingår i den grundläggande soldatutbildning som de 29 vakt- och insatssoldaterna som utbildas på Kvarn just genomfört. Nästa utbildningsperiod kommer soldaterna få använda sina kunskaper i längre moment med inslag av statister i övningarna. Statister som spelar både civila människor och motståndare och bidrar till att Westberg och hans kamrater övas på att lösa mer komplexa situationer.