Tuff övning med Kosovo Police

Snön yr och smällarna är dova när batonger träffar kroppsskydd och sköldar. Vattenflaskor flyger genom luften och spricker när de träffar asfalten, fordon rusar sina motorer och tutar. Det hörs provocerande glåpord på olika språk och hundar skäller. Röken från brinnande bilvrak skymmer det som händer i folkmassan och det är svårt att se att det är någon ordning alls.

- Det är första gången vi övar med KP på det här sättet, säger Mattias Hallén. Foto: Maria Pålsson
- Vi har ett tydligt övningsscenario, fast cheferna vet aldrig alla detaljer kring vad som ska hända, säger major Mattias Hallén.
- Vi har ett tydligt övningsscenario, fast cheferna vet aldrig alla detaljer kring vad som ska hända, säger major Mattias Hallén. Foto: Maria Pålsson
- Jag tror faktiskt att det är lika jobbigt på övning som det skulle vara på riktigt, säger Patric Persson.
- Jag tror faktiskt att det är lika jobbigt på övning som det skulle vara på riktigt, säger Patric Persson. Foto: Maria Pålsson
En kravallsituation är ett tämligen osannolikt men trots allt realistiskt scenario för KFOR.
En kravallsituation är ett tämligen osannolikt men trots allt realistiskt scenario för KFOR. Foto: Maria Pålsson
- Vi har ett tydligt övningsscenario, fast cheferna vet aldrig alla detaljer kring vad som ska hända, säger major Mattias Hallén. Foto: Maria Pålsson
- Jag tror faktiskt att det är lika jobbigt på övning som det skulle vara på riktigt, säger Patric Persson. Foto: Maria Pålsson
En kravallsituation är ett tämligen osannolikt men trots allt realistiskt scenario för KFOR. Foto: Maria Pålsson

– Men visst finns det ordning i kaoset. Vi har ett tydligt övningsscenario, fast cheferna vet aldrig alla detaljer kring vad som ska hända, säger major Mattias Hallén ställföreträdande planeringschef vid Multinational Task Force - Centre (MNTF-C). Överraskningsmomentet är viktigt för kravallhantering som är väldigt komplext. Men som övningsledare ser jag tydligt hur kompani- och plutoncheferna leder sina soldater.

En av Mattias Halléns arbetsuppgifter är att tillsammans med kollegorna i den multinationella staben planera och genomföra stora övningar i insats mot folkmassa (IMF) med alla skyttekompanier i centrala Kosovo. Inom MNTF-C verkar styrkor från sex nationer, Finland, Irland, Lettland, Slovakien, Sverige och Tjeckien.

– Idag är övningsscenariot att KFOR ska hjälpa Kosovo Police (KP) att försvara det lokala elbolaget som attackeras av demonstranter. Det är första gången vi övar med KP på det här sättet. De kritiska momenten är just kring överlämningen och det har gått bra. Men vi utvärderar allting och alla har lärdomar och förbättringspunkter med sig hem, säger Mattias Hallén.

Stora övningar

En kravallsituation är ett tämligen osannolikt men trots allt realistiskt scenario för KFOR. Hittills har det svenska skyttekompaniet haft två större IMF-övningar tillsammans med finnar, irländare och tjecker, berättar Patric Persson på det svenska skyttekompaniets andra pluton.
– Vid det ena tillfälle skulle vi stoppa en uppretad folkmassa. Vid det andra skulle vi försvara en byggnad och när vi inte kunde stå emot längre på egen hand skulle vi kalla på förstärkning för att öva överlämningen.

Löjtnant Fredrik Lindskog är ställföreträdande plutonchef på fjärde pluton.
– Övningarna har gått bra tycker jag och vi har fått med oss många lärdomar varje gång. Särskilt nyttigt har det varit att jobba med de andra länderna för att se hur de använder sina fordon och hur de placerar sin personal. Vi har fått mycket beröm för vår förmåga från de andra länderna och det är kul.

Övningarna är verklighetstrogna tror Patric Persson.
– Det är verkligen sjukt jobbigt. Det är tungt att springa. Man ser ingenting med hjälm, visir och sköld och så är man ganska orörlig. Jag tror faktiskt att det är lika jobbigt på övning som det skulle vara på riktigt. Och varje gång triggas låtsasdemonstranterna och vi som övar så att situationen eskalerar.

– Det värsta är om en demonstrant skulle få grepp om ens sköld och man skulle blir indragen i folkmassan och sen hamna på rygg ungefär som en skalbagge. Det är riktigt svårt att ta sig in i ledet igen. Och för kamraterna är det dessutom inte lätt att hjälpa en tillbaka utan att riskera att demonstranterna bryter igenom. Och är man sen lite kortare som jag så är det också lätt att bli mer utsatt av demonstranterna, avslutar Patric Persson