Sjuksköterskor samlades i Boden

Varje år samlas Försvarsmaktens sjuksköterskor på något av utbildningsförbanden i Sverige och i år hade turen kommit till Boden och I 19.– Vi ser fram emot tre intressanta dagar med goda möjligheter att utbyta erfarenheter, säger Birgitta Mattsson kompani- och företagssköterska på Skaraborgs regemente i Skövde.

Försvarsmaktens sjuksköterskor blickar ut över Boden från Rödbergsfortet. Guiden Kjell Eriksson berättar här mer om historien kring Bodens fästning. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Birgitta Mattsson, Skövde, ordförande i Riksföreningen för Försvarets sjuksköterskor.
Birgitta Mattsson, Skövde, ordförande i Riksföreningen för Försvarets sjuksköterskor. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Tomas Engström, chef för Försvarshälsan i Boden och Arvidsjaur.
Kapten Tomas Engström, chef för Försvarshälsan i Boden och Arvidsjaur. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Riksföreningen för Försvarets sjuksköterskor.
Riksföreningen för Försvarets sjuksköterskor. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Birgitta Mattsson, Skövde, ordförande i Riksföreningen för Försvarets sjuksköterskor. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Kapten Tomas Engström, chef för Försvarshälsan i Boden och Arvidsjaur. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Riksföreningen för Försvarets sjuksköterskor. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Birgitta som även är ordförande i den förening som Försvarsmaktens sjuksköterskor är organiserade i, Riksföreningen för Försvarets sjuksköterskor.
– Det ska bli roligt att träffas igen, programmet ser mycket intressant och spännande ut, fortsätter Birgitta.
– Vi har försökt få ihop ett varierat program som förutom föreläsningar och utbildning innehåller även innehåller kulturella aktiviteter och samkväm, berättar Lena Sandström, sjuksköterska vid Försvarshälsan på I 19 i Boden. 

Lena har tillsammans med alla sköterskor i Boden sytt ihop programmet för de tre dagarna.
Träffen inleddes på onsdagsförmiddagen i Exercishuset med en kort presentation av programmet innan chefen för Försvarshälsan i Boden, kapten Tomas Engström, hälsade de cirka 60 deltagarna välkomna.

Optimerad värnplikt

Tomas Engström presenterade först regementets och garnisonens verksamhet i stora drag innan han berättade mer utförligt om Försvarshälsan och de större projekt som pågår.
Ett av projekten är optimerad värnplikt där man sedan ett drygt år tillbaka genomfört tester på soldaterna under utbildningstiden.
– Första testerna gör vi direkt vid inryckningen för att tidigt kunna hitta och förebygga fysiska och psykosomatiska problem. Hela konceptet är dessutom anpassat för Försvarsmaktens nya behov med anställda soldater, internationell tjänst och allt vad det innebär, berättade Elisabeth Långström, sammanhållande för projektet.

Sjukvård i vinter och kyla

Tomas Engström berättade i sin presentation även om den kompetens inom området vinter och kyla som finns i organisationen. Förutom den egna personalens erfarenhet finns också Försvarsmaktens vinterenhet som är organiserade inom I 19.
– Vi har nu erbjudit Försvarsmedicincentrum att ta uppdraget sjukvårdsutbildning i vinter och kyla, berättade han.

Efter inledningen i Exercishuset var det dags för en historisk tillbakablick när sköterskorna fick en guidad tur i Rödbergsfortet, ett av de fort som en gång i tiden var en del av Bodens fästning.