Säkerhetsinspektionen positiv till KS19

Försvarets säkerhetsinspektion besökte KS19 i förra veckan för att etablera ett samarbete gällande arbetsmiljösäkerhet innan förbandet åker ner till Kosovo.– Säkerheten i arbetsmiljön är otroligt viktig, kanske främst när det gäller trafiken i Kosovo, säger Åke Edler, säkerhetsinspektör.

Så här såg det ut när skyttekompaniet övade insats mot folkmassa. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Säkerhetsinspektör Åke Edler och säkerhetsansvarig för KS19 Anders Kullbom pratade mycket trafik och fordonssäkerhet under dagen.
Säkerhetsinspektör Åke Edler och säkerhetsansvarig för KS19 Anders Kullbom pratade mycket trafik och fordonssäkerhet under dagen. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Säkerhetsinspektör Åke Edler och säkerhetsansvarig för KS19 Anders Kullbom pratade mycket trafik och fordonssäkerhet under dagen. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten

De senaste veckorna har arbetet med arbetsmiljösäkerheten tagit stor plats i förbandet KS19, som P 4 har huvudansvaret för och alltså är nästa förband som tar över uppdraget i Kosovo. Det har hållits ett flertal utbildningar i trafiksäkerhet, IT-säkerhet samt i säkerhet för den enskilda soldaten.
– Målet är att soldaterna ska tänka säkerhet automatiskt. De ska inte behöva tänka efter när något inträffar, säger Anders Kullbom, säkerhetsansvarig KS19.

Säkerhetsinspektionen hade inte för avsikt att inspektera KS19 men de är mycket positiva till den planering som lagts fram och de utbildningar som förbandet har haft.
– Det här känns väldigt positivt. Syftet med vårt besök är ju inte att kontrollera alla enheter men det intryck jag har fått är att KS19 gör ett bra jobb när det kommer till arbetsmiljösäkerheten, säger inspektör Åke Edler.
– Säkerhet är en förutsättning för att kunna åka på insats, fortsätter han.

Under besöket fick inspektionen en presentation av förbandet och liten inblick i uppbyggnaden av arbetsmiljön. Som en bonus fick de även följa med ut och se skyttekompaniet öva insats mot folkmassa.
– Det har varit en givande dag. Vi har skapat kontakt med varandra och samarbetet är nu i full gång som jag ser det, sa säkerhetsinspektören Åke Edler innan de åkte.