Praktikanter tar sig vatten över huvudet

19 ungdomar från hela landet gästar I 19 under första veckan i mars för att genomföra praktikantläger vinter. För många är det ett äventyr bara att besöka vår vintriga landsdel.– Det är mycket förväntansfulla och kunskapshungrande elever jag har förmånen att utbilda under veckan, säger Robert Pettersson, kursledare.

Det var med viss vånda eleverna hoppade ner i det iskalla vattnet. Efter den första vågen av kyla var det många som ändå drog på smilbanden. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Susann tvekade aldrig. Hon stod på kanten endast några sekunder innan hon tog steget.
Susann tvekade aldrig. Hon stod på kanten endast några sekunder innan hon tog steget. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Susann Colm och Therese Brännström var förväntansfulla inför det stundande vinterbadet.
Susann Colm och Therese Brännström var förväntansfulla inför det stundande vinterbadet. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Sven-Erik var först ner i älven.
Sven-Erik var först ner i älven. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Susann tvekade aldrig. Hon stod på kanten endast några sekunder innan hon tog steget. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Susann Colm och Therese Brännström var förväntansfulla inför det stundande vinterbadet. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Sven-Erik var först ner i älven. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Bland eleverna finns ungdomar från Malmö i söder till Kalix i norr. Av de 19 är åtta tjejer. För att få genomföra detta vinterläger måste man ha genomfört ett sommarläger för att ha de grundläggande militära kunskaper som krävs.

Lägret fokuserar på att ge eleverna så kallad vinterförmåga, det vill säga kunskaper om vad som krävs för att bedriva militär verksamhet i snö och kyla. Under måndagen utrustades och inkvarterades eleverna i logement. Man hann också ställa in och valla sina skidor, ett måste för att ta sig fram i den meterdjupa snö som nu pryder vårt landskap. Flertalet av eleverna har redan mönstrat så lägret ger dem nyttiga förkunskaper inför kommande värnplikt.

Ett dopp i Luleälv

Under vårt besök stod isvaksbad på programmet. På Ängesholmen, strax utanför Boden, utbildades eleverna i de bestämmelser som gäller runt dessa kyliga dopp. Säkerheten står som vanligt i främsta rummet och på plats fanns också sjuksköterskan Inga-Lill Åström, med mångårig vana av isvaksbad, beredd att rycka in om något skulle gå snett. På frågan om det är vanligt att hon får rycka in svarade Inga-Lill:
– Jag har aldrig varit med om något mer dramatisk än att vi har fått jaga iväg någon på en språngmarsch för att få upp värmen. Denna gång får eleverna ta en varm dusch efteråt istället, säger Inga-Lill.

Efterlängtad erfarenhet

Först i tur för ett dopp i Luleälvens iskalla vatten var Sven-Erik Leandersson, 18 år från Sollebrunn. Efteråt beskrev han älvsvattnet som kallt men inte smärtsamt – till att börja med. Men efter att kroppen hämtat sig från första chocken blev det brännande kallt främst på händer och i underlivet. Snabbt sprang han den korta sträckan till den värmande duschen.
– Jag förväntar mig även mycket snö, kyla, skidåkning och andra prövningar i vintermiljö här uppe i Boden, berättar Sven-Erik. Isvaksbadet var en efterlängtad erfarenhet, inte minst för att ha något att berätta för kompisarna där hemma.

Kul att testa

Susann Colm och Therese Brännström från Uppsala väntade nervöst på sin tur i isvaken och såg fram emot resten av veckan i Boden.
– Vi har länge pratat om att prova på det militära och nu passade det, sa Therese. Det kan vara kul att ha testat vad man orkar med och om man trivs med det militära för framtida val, avslutar Susann.

Vinterförmågan i fokus

Under resten av veckan står bygge av vinterförläggning, skidmarsch och skidtolkning på programmet. Instruktörer ur Norrbottensgruppen kommer att informera om hemvärnets möjligheter för den försvarsintresserade.

Besök vid Försvarsmuseum och äventyrsbadet ”Nordpoolen” ska också hinnas med innan vård och inlämning av utrustning samt utvärdering avslutar årets vinterläger vid Norrbottens regemente.