Patruller för säkerhet och utveckling

Varje dag, året om, patrullerar svenska soldater i Afghanistan. Patrullerna ingår i de militära operationer som FS 16 utför som stöd till de afghanska myndigheternas säkerhetsarbete. Med utgångspunkt från Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif eller från något PO (Provincial Office) tar sig soldater ut till fots eller med fordon.

Sergeant Gustav Engblom leder patrullen genom Mazar-e-Sharifs gator. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten
En taxibil som kört fast i leran dras loss av soldater ur FS 16.
En taxibil som kört fast i leran dras loss av soldater ur FS 16. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten
Aghanerna söker ofta spontant kontakt med soldaterna. Per Englund hinner med en pratstund med några killar som har samlats utanför en affär.
Aghanerna söker ofta spontant kontakt med soldaterna. Per Englund hinner med en pratstund med några killar som har samlats utanför en affär. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten
En taxibil som kört fast i leran dras loss av soldater ur FS 16. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten
Aghanerna söker ofta spontant kontakt med soldaterna. Per Englund hinner med en pratstund med några killar som har samlats utanför en affär. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten

I områdena intill de svenska förläggningarna utförs patrullerna med syfte att skapa en säkrare omgivning. Genom en nära relation till lokalbefolkningen byggs ett samarbete och förtroende upp som fungerar skyddande för förbandet. Under senare tid har den här relationen resulterat i tips om bland annat utplacerade sprängladdningar, misstänkt verksamhet och ammunitionsgömmor.
– Under våra fotpatruller i Mazar-e-Sharif stannar vi till och pratar. Samtalen kan ske över en kopp te men oftast blir det vardagsprat med folk som vi möter. Vi kommunicerar med hjälp av tolk och det är i stort sett alltid glada miner i våra möten med unga och gamla på Mazars gator, säger sergeant Gustav Engblom.

Unika möten äger rum i den afghanska vardagen. Ofta får soldaterna hjälpa till med att lösa olika problem under vandringen genom städer och byar. Efter regnet fastnar en taxibil i gyttjan. En patrull med soldater från K 3 stannar till och drar upp bilen. Tre kvinnor iförda vita burkor sitter kvar i bilens baksäte medan den sakta dras upp. Till slut släpper lerans grepp om bilen och ett ljudligt plopp hörs. Taxichauffören kör vidare i sin till hälften lerbeklädda bil.

Kameler, getter, får och åsnor trängs med bilar, bussar och lastbilar på gatorna i Afghanistan.

Det finns en ingrediens som är näst intill omistlig i varje patrull och det är alla nyfikna barn som samlas kring soldaterna. What’s your name? How are you? Följs av ofta av en fråga om att få en fotboll eller en penna.

När patrullerna återvänder till campen ska rapporter skrivas, vapen och fordon vårdas. Innan dagens slut kan det finnas tid för träning, bastu och kanske en film. För de som inte orkar fortsätta dagen med aktiviteter står matsalen öppen för en kvällsmacka och sedan hägrar en skön natts sömn inför en ny dag med nya uppgifter. Men det är inte alla som får krypa ner under täcket när mörkret faller. I strålkastarljuset vid vakten rullar nattpatrullerna ut på nya uppdrag.