På säkerhetsmöte i Kolic

När alla punkter på dagordningen är avklarade och datum för nästa möte är satt upprepar byledaren i Kolic hur bra man tycker om de svenska soldaterna. Alla är glada för att just svenskarna har ansvar för området där byn ligger.

På säkerhetsmötet möts byledare, rektorn på skolan, polisen och KFOR. Foto: Maria Pålsson
- Det känns ansvarsfullt att vara den som går på säkerhetsmötet. Det är viktigt att höra vilka problem som finns, säger Carl Andersson.
- Det känns ansvarsfullt att vara den som går på säkerhetsmötet. Det är viktigt att höra vilka problem som finns, säger Carl Andersson. Foto: Maria Pålsson
Efter mötet besöks skolan som ligger granne med kommunhuset. Här pratar LMT med rektorn.
Efter mötet besöks skolan som ligger granne med kommunhuset. Här pratar LMT med rektorn. Foto: Maria Pålsson
- Det känns ansvarsfullt att vara den som går på säkerhetsmötet. Det är viktigt att höra vilka problem som finns, säger Carl Andersson. Foto: Maria Pålsson
Efter mötet besöks skolan som ligger granne med kommunhuset. Här pratar LMT med rektorn. Foto: Maria Pålsson

Sergeant Carl Andersson är gruppchef på femte pluton och representerar KFOR på mötet.
– Det känns ansvarsfullt att vara den som går på säkerhetsmötet. Det är viktigt att höra vilka problem som finns även om vi inte kan göra så mycket åt det. Tidigare kunde KFOR göra mer men nu, snart 10 år efter kriget och ett år efter självständighetsförklaringen, så tar lokala myndigheter över mer och mer. KFOR:s huvudansvar är fortfarande en säker miljö och fri rörlighet för alla.

På säkerhetsmötet möts byledare, rektorn på skolan, polisen och KFOR. Förutom det svenska skyttekompaniet så deltar också en representant för det finska Liason Monitoring Teamet. Man diskuterar säkerhetsproblem och om det är någon brottslighet i området.

Nästa frågeställning gäller infrastrukturen. Byledaren berättar att snöröjningen fungerat väl under vintern men nu efter snösmältningen är den enda oasfalterade vägen i mycket dåligt skick. Kommunen har lovat att den skall asfalteras men inget har hänt och nu har man vänt sig till transportministeriet istället. Om vägen asfalteras skulle det bli enklare för jordbrukarna att fara till de större samhällena för kunna sälja sina produkter menar byledaren.

Arbetslösheten i byn är 99 %, det berättas om en familj som har en enda inkomst på 60 € i månaden. Byledaren och rektorn frågar om KFOR har möjlighet att stötta några av familjerna som har det sämst med humanitär hjälp. Man lovar att undersöka vilka möjligheter som finns.

Carl Andersson berättar att säkerhetsmöten hålls runt om i hela det svenska ansvarsområdet och att dessa är en viktig del i arbetet med att säkerställa en säker miljö och fri rörlighet.

– Men arbetet i Kosovo är ganska annorlunda mot det jag utbildades för under värnplikten och i NBG, säger Carl Andersson. Vi är ju ett mekaniserat skyttekompani från P7 och här i Kosovo är det ju snart 10 år sedan det var krig. KFOR har varit här länge och det är helt andra förutsättningar nu. Men jag lär mig en massa andra saker här och det är intressant. Mycket handlar om att kunna ta till sig kulturella skillnader så att man kan förstå vad dem vi pratar med menar. Samtidigt ska jag kunna uttrycka mig på ett sådant sätt att jag också blir förstådd här på mötet. Mycket handlar om att kunna förstå.

– Något av det mest spännande när man är på ett möte med lokala byledare är att få höra om allt gott som svenska soldater har gjort tidigare. Vi behöver inte kämpa för att reparera någonting utan vårt jobb blir bara att försöka fortsätta hålla stilen, avslutar Carl Andersson.