Övning i överlevnad

Så var det dags! Efter tio veckors soldatutbildning med bland annat fältvanevecka skulle vakt- och insatssoldaterna ut på baskerprov. Ett prov som testar deras nyvunna kunskaper som soldater.

Att få fart på elden är en förutsättning inför tillagningen av maten. Foto: Olle Malmgren
Brigadchefen delar ut den efterlängtade baskern.
Brigadchefen delar ut den efterlängtade baskern. Foto: Olle Malmgren
Brigadchefen delar ut den efterlängtade baskern. Foto: Olle Malmgren

Onsdagens väder var rätt så bra, soligt, någon minusgrad men kanske lite kallt i vinden. Däremot börjarde hungern göra sig påmind hos soldaterna som varit ute sedan ett dygn tillbaka. Riktig mat har de inte fått sedan måndagskvällen och även sömnen har det varit lite si och så med. 

Varför sömn- och matbrist

Men just brist på mat och sömn är en del i övningsupplägget. De ska testa hur de klarar sig på sina nyförvärvade kunskaper under lite hårdare påfrestningar. 
– Tyvärr är ju krigssituationen sådan att vi inte alltid kan styra när vi kan vila och hur ofta vi kan få i oss mat utan det är ibland motståndaren som påverkar det, säger löjtnant Per Ivarsson som är instruktör under övningen. Trots detta måste vi kunna fungera som soldater och då är det bra att under kontrollerade former ha fått öva detta.  

– Övningen har blivit lite bättre än väntat, säger Linnéa Ramgren, en av vakt- och insatssoldaterna. Hon liksom de övriga soldaterna har bävat inför övningen eftersom de har hört lite skrämselpropaganda av kamrater som tidigare genomfört baskerprov. Men ett av målen är just att soldaterna ska klarar av lite mer än de innan trodde var möjligt.

Överlevnadskunskaper

Övningen testar inte enbart sådant de lärt sig tidigare utan det finns också inslag av utbildning. På onsdag lunch får de möjlighet att laga sig lite mat. Men för att få tillaga färsklivsmedel krävs utbildning.

Soldaterna får den här utbildningen bland annat för att de ska ha större möjligheter att genom till exempel jakt och fiske klara sig bakom motståndarens linjer om de skulle bli avskurna från egna förband. En annan situation då det är värdefullt att kunna laga sin mat är på internationella insatser för att dryga ut stridsportionskosten.

Det är höga krav på en sådan här övning bland annat avseende hygien och etik. För att få leda övningen krävs att man är utbildad överlevnadsinstruktör. En utbildning som Per Ivarsson gick 2005/2006.
– Kursen är uppdelad så att man får både sommar och vinterutbildning, berättar Per och fortsätter visa hur man gör i ordning en kyckling ute i fält så att den kan ätas utan risk för att någon blir dålig.

Avslutningsceremoni

På torsdags eftermiddagen var Linnéa och hennes kamrater tillbaka på logementet. Efter att ha fått möjlighet att fräscha upp sig samlades de för en ceremoni.

Efter en uppmaning om lite eftertanke, om vad det innebär att vara svensk soldat, fick de höra orden de längtat efter. Kompanichefen gav ordern,
– Fältmössa av. Basker på!