Oljeplattform skyddad från luften

Den långvariga konflikten mellan Midland och Northland har eskalerat och Midlands oljeplattform är inte längre säker. Northland hävdar att oljan tillhör dem och hotet mot plattformen är nära. En JAS 39 Gripen division har fått uppgiften att tillsammans med luftvärnssystem placerad på fartyg runt plattformen skydda plattformen från eventuella lufthot.

JAS 39 Gripen. Foto: Sara Burlage/Försvarsmakten
En F 16 startar samtidigt som en JAS 39 gripen taxar.
En F 16 startar samtidigt som en JAS 39 gripen taxar. Foto: Sara Burlage/Försvarsmakten
En F 16 startar samtidigt som en JAS 39 gripen taxar. Foto: Sara Burlage/Försvarsmakten

Övningen Cold Response har nu kommit igång ordentligt för den svenska kontingenten som tillsammans med norska och tyska flygstyrkor befinner sig vid Bodø hovedflystasion. Scenariot för övningen utgår från en långvarig konflikt mellan länderna Midland och Northland med stora konflikter som resultat. Northland anser att Midlands oljefyndigheter tillhör dem då flertalet av Northlands invånare bodde i området när fyndigheterna hittades. En oljeplattform är nu målet för de fientliga grupperna.
– Vår uppgift var under dagens övning att luftskydda området runt plattformen och fartygen. Ett vanligt sätt att göra det på är ligga med fyra plan i luften ovanför objektet för att hålla det rent från okända flygplan vilket vi gjorde i dag, berättar en av piloterna som deltog på övningen.

Inte långt efter att planen anländer till området infinner sig de första anfallen. I vågor anfaller sammanlagt åtta fientliga F 16-plan för att ta sig fram mot oljeplattformen. JAS 39 Gripen agerar snabbt och motar borta alla utom ett anfall vilket luftvärnet fick till uppgift att hantera.
– Vi visste tidigt att det handlade om fientliga plan eftersom ursprungsområdet var fientligt. Vi kunde därför genast sätta in åtgärder, berättar piloten.

Enligt piloten finns det i stort tre olika sätt att identifiera huruvida planet är fientligt eller inte. I första hand görs identifieringen av stridsledarna på marken, i andra hand genom att bestämma ursprungsplats och i sista fall genom att piloterna åker fram och gör en visuell identifiering. Beroende på vilka regler som är uppsatta för uppdraget kan motåtgärderna bli allt från nedskjutning till uppmaning att avlägsna de fientliga flygplanen.

Övningsmomentet får ett oväntat slut. Efter 30 intensiva minuter av luftstrid åker de norska F 16-planen in mot det fartyg som illustrerar oljeplattformen. Fyra F 16 åker snabbt över och fäller bomber över plattformen.
– Det var inte så att vi inte klarade vårt uppdrag. Det ingick i övningsmomentet att vi innan hemfärd skulle släppa in våra fiender för att låta dem bomba plattformen. Det var bara så det var, avslutar en ändå väldigt nöjd pilot.