Norska försvarsdepartementet på besök

Vid övningens näst sista dag kom ett oväntat men välkommet besök hos den svenska kontingenten. På Bodø hovedflystasjon fanns under dagen tio representanter från det norska försvarsdepartementet som var ute på sin årliga rundresa. När de fick vetskap om att det även var svenskt besök på plats ville de gärna få en förevisning av Gripen och träffa representanter ur styrkan.

Foto: Sara Burlage/Försvarsmakten

– Försvarsdepartementet är just nu ute och besöker förband runt om i Norge. Den grupp som besöker oss idag är alla nya på departementet så det var väldigt passande att de kom just nu, säger Mette Stoltz-Dahl, besöksansvarig vid Bodø hovedflystasjon.

Förutom att delegationen fick en förevisning av Gripen så berättade kontingentchef Mats Hakkarainen och flygunderhållschef Ulf Nordin om det svenska förbandets upplevelser av övningen och det norska mottagandet. Ulf berättade att de var mycket nöjda med Norges värdskap och samarbetet på plats och Mats tryckte på samarbetet i stor mellan Norge och Sverige.

– Jag tyckte att det var viktigt att berätta för norska försvarsdepartementet om vilket bra samarbete vi har med Norge. Jag tror inte att de på politisk nivå vet exakt hur långt gånget samarbetet är. De vill att vi ska ha ett bra samarbete men jag tror till exempel inte att de vet att vi nu övar på daglig basis, berättar Hakkarainen.