Mycket krut när skyttekompaniet övar

Det är knappt en månad kvar tills P 4-förbandet KS19 ska åka ner till Kosovo. I början av mars var skyttekompaniet på Härads skjutfält i Strängnäs för att fortsätta befattningsutbildningen och för att samöva.

Patrull under övning på Härads skjutfält i Strängnäs. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Arne Askros, chef för skyttekompaniet, visar runt förbandschefen Stefan Smedman på skjutfältet.
Arne Askros, chef för skyttekompaniet, visar runt förbandschefen Stefan Smedman på skjutfältet. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Arne Askros, chef för skyttekompaniet, visar runt förbandschefen Stefan Smedman på skjutfältet. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten

– Jag kastar rök, skriker en skyttesoldat och slänger en rökgranat.
De har blivit beskjutna under ett rutinuppdrag och måste nu dra sig tillbaka till sina fordon. Detta gör de i skydd av röken. Det råder ingen tvekan om vad som gäller – soldaterna förflyttar sig snabbt ner för kullen och tar sig in i bilarna samtidigt som de täcker varandra. Bilen rivstartar och de ska nu ta sig till en säker plats och vänta på förstärkning.

Detta var ett av flera scenarier som övades under veckan med syftet att låta soldaterna öva ihop och lära sig att agera riktigt i olika tänkbara situationer. Det kan vara att de blir angripna när de är ute på patrulluppdrag, eller att de möts av kravaller och demonstrationer. Dessa övningar ingår som en viktig del i den insatsutbildning som förbandet får innan de åker till Kosovo för att avlösa styrkan som nu finns på plats där nere.

Har hållit ihop sedan NBG

De flesta soldaterna har övat och jobbat ihop sedan de ingick i Nordic Battlegroup och de känner varandra väl. Det gör att grupperna är sammansvetsade och soldaterna hittar snabbt sin roll under övningarna.
– Jag tycker det har gått väldigt bra. Soldaterna känns trygga i sitt agerande. Jag är riktigt nöjd, säger Arne Askros, chef för skyttekompaniet.

Snöblask och kalla vindar bekom inte soldaterna alls och det var högt tempo och mycket styrka som visades upp under veckan. Förbandschefen Stefan Smedman var ute på skjutfältet och följde med soldaterna under en dag och även han var nöjd med det han såg.

Under de kommande veckorna väntar nu stadskörning, sjukvård och minutbildning.