Militärpolisen säkerställer ordningen

”En trafikolycka har inträffat i rondellen på regementet. Minst en skadad. Lös problemet”. Den värnpliktige militärpolisen som fått ordern samlar jourgruppen i det stora stabstältet. Nu måste det snabbt beslutas om färdväg och utrustning.

Den skadade omhändertas på olycksplatsen. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
Föraren blåser i alkometern. MP ser till ordning och säkerhet på alla Sveriges förband.
Föraren blåser i alkometern. MP ser till ordning och säkerhet på alla Sveriges förband. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
Militärpolisens kännetecken – armbindeln märkt ”MP”.
Militärpolisens kännetecken – armbindeln märkt ”MP”. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
Föraren blåser i alkometern. MP ser till ordning och säkerhet på alla Sveriges förband. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten
Militärpolisens kännetecken – armbindeln märkt ”MP”. Foto: Björn Westerdahl / Försvarsmakten

Ett par minuter senare rullar gruppen ut ur tältförläggningen för att lösa uppgiften på regementet. Sjukvårdsutrustning och alkometer är packade i militärpolisbussarnas bagage. I en följebil bakom sitter furiren Eriksson, en av dem som övervakar övningsmomentet.
– Jag kollar så att de tar med sig rätt utrustning och att de agerar rätt på olycksplatsen. De måste agera snabbt och gruppchefen måste ge tydliga order, säger han.
I rondellen på regementet har övningsledningen arrangerat en olycka med en skadad, låtsasblod och en värnpliktig bilförare som spelar förvirrad och berusad.

Precis som på riktigt

Gruppchefen fördelar ansvaret. Ambulans tillkallas och vakthavande befäl informeras. Den skadade får bandage och läggs i framstupa sidoläge. Samtidigt hjälps ett par militärpoliser åt att tala med föraren och göra ett alkotest.
– Det blev positivt på alkotestet, säger militärpolisen Fredrik Andersson till den synbart påverkade skådespelaren.
– Jaså? Är det bra eller?
– Nej. Det visar att du har druckit. Nu måste du följa med oss till polisstationen och ta ett blodprov, säger Fredrik Andersson med lugn röst.
En stund senare beger sig bussarna mot polisstationen i Sollentuna centrum. Militärpoliserna ska träffa polisen, på riktigt, och lämna över den påverkade soldaten.
– Vi försöker göra allt så realistiskt som möjligt när vi övar. Vi samarbetar med polisen. Det blir mer spännande när det känns som på riktigt, säger furiren Eriksson.

Eftertraktad kompetens


På ett kontor i närheten av olycksplatsen sitter major Jonas Cattelin. Han är en av dem som ansvarar för övningen.
– De som övar nu ryckte in i slutet av juli, och detta är den första av tre stora övningar. Vi tränar flera moment inom ordning och säkerhet, och vi lägger mycket vikt på rutiner, detaljer och uppföljning av det vi gör, säger han.
En viktig del i träningen är kunskap i juridik. Soldaterna måste veta vad som är tillåtet och inte, oavsett om de arbetar i Sverige, Kosovo eller Afghanistan.
– De måste vara föregångsmän och ha en hög integritet eftersom de arbetar med skarp tjänst och riktiga människor. Till vår hjälp har vi bland annat vår förbandsjurist, säger Jonas.
Att utbildningen leder till användbar kunskap råder det enligt honom inget tvivel om.
– Vår kompetens är eftertraktad, både i utlandet och här hemma. Andra förband vill gärna att vi hjälper till med trafikkontroller, ordningstjänst och utbildning av ordningsmän.
– Vi är ju de enda i Sverige som utbildar på det här, säger han.
Nästa vecka går soldaterna ut på den tredje övningen i serien.