Lv 6 tog hem kungakannan

Försvarsmaktsmästerskapet i värjfäktning har gått av stapeln i Halmstad. Hemmalaget från Luftvärnsregementet som bestod av Michael Persson, Erik Wikholm och Johan Tenggren, fäktade hem segern till Lv 6.

Lag Lv 6; Johan Tenggren, Michael Persson och Erik Wikholm. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Cecilia Gustafsson, FömedC, prisas.
Cecilia Gustafsson, FömedC, prisas. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Mästarmöte mellan Cecilia Gustafsson och Michael Persson.
Mästarmöte mellan Cecilia Gustafsson och Michael Persson. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Cecilia Gustafsson, FömedC, prisas. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Mästarmöte mellan Cecilia Gustafsson och Michael Persson. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Och inte nog med att de vann. Det var tredje året i rad som Lv 6 tog hem den prestigefyllda lagtävlingen som genomförts varje år sedan 1910. Därmed får regementet behålla vandringspokalen ”Kungakannan”, den 14:e kannan i ordningen.
– Det var hårt in i det sista efter att jag förlorat en viktig match på slutet, men vi klarade av att vinna ändå, pustade Michael Persson som också var tävlingens individuellt bästa fäktare med 31 segrar.

Fäktning är en militär tjänstidrott som Lv 6 är fadderförband för. I år tävlade elva lag i Försvarsmaktsmästerskapet (FMM), en klar ökning från tidigare.
– Det är kul att fler och fler upptäcker denna fantastiska sport, sa Göran Hällnert, tävlingsledare under FMM.

En sport för alla

Hur lagen är komponerade spelar ingen roll, gammal som ung, killar som tjejer tävlar alla på samma villkor. I årets mästerskap var mer än en fjärdedel av deltagare tjejer, och åldersspannet mellan de tävlande sträckte sig mellan 20-60.
– Det är en verkligen en sport där alla kan delta och ha roligt, berättade Göran Hällnert.
– Det var en kul tävling, sa Ulrika Hansson från Göteborg. Här är allt från nybörjare till fäktare i landslagsklass så det finns också alla de stilar.

Flest vinster bland damerna hade Cecilia Gustafsson från FömedC. Hon prisades med en inteckning i den stora vandringspokalen som från början var en utmärkelse i Fair Play som Sverige tog hem från VM i Italien 2000.

EM i Göteborg

Nästa militära mästerskap i fäktning är europamästerskapet, som i år anordnas mellan den 6-12 maj i Lisebergshallen i Göteborg med Lv 6 som värdförband. Alla hälsas välkomna att komma dit att titta och heja på!

Resultat

Lag:
1. Lv 6
2. F 7
3. Göteborgs garnison

Herrar:
1. Michael Persson, Lv 6
2. Erik Bergdahl, Amf 1
3. Erik Wikholm, Lv 6

Damer:
1. Cecilia Gustafsson, FömedC
2. Ulrika Hansson, FMLOG LedTek
3. Hanna Saar, P 4