Full fart till sjöss

Det har varit full fart i veckan för ME01, den styrka som om några månader skall åka ned i de pirathärjade vattnen utanför Somalia. Alla tre fartygen, korvetterna Stockholm och Malmö och stödfartyget Trossö har varit ute i Hanöbukten.

HMS Stockholm kastar loss Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
HMS Malmö under fullfart
HMS Malmö under fullfart Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Alla tre fartygen samlade
Alla tre fartygen samlade Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
HMS Malmö under fullfart Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Alla tre fartygen samlade Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Besättningarna har haft en tuff vecka med många skiftande övningar. Just denna vecka har varit den första egentliga till sjöss efter översynen av fartygen och det gäller att skrapa bort ringrosten. Övningsområdena utanför Karlskrona har utnyttjats bland annat för skjutning med vapensystemen ombord, såväl pjäsen som den nyinstallerade tunga kulsprutan har provats. Vinschning med helikopter i dagsljus och mörker har också övats.
- Besättningarna har längtat efter att komma igång och det råder en god stämning ombord säger Jon Wikingsson som är fartygschef på korvetten Stockholm.

Den nyinstallerade skeppsbåten har använts, både i lugna förhållanden och i relativt grov sjö. Under den tid som är kvar innan styrkan lämnar Sverige kommer övningarna bli allt tuffare och rikta in sig särskilt mot de speciella krav som uppdraget kommer att ställa.

Den 15 maj ska de svenska fartygen vara på plats i området och börja sitt viktiga uppdrag med att skydda FN:s mattransporter. Den humanitära situationen i Somalia bedöms i dagsläget vara en av de svåraste i Afrika och den fortsätter att förvärras på grund av säkerhetsläget, torkan och de ökade livsmedelspriserna. Omkring 3,2 miljoner människor, eller 43 procent av befolkningen, är i akut behov av nödhjälp. Det är en ökning med närmare 77 procent sedan början av 2008