Försvarsmaktens skidmästare korade

I gnistrande solsken avgjordes 2009 års försvarsmaktsmästerskap på skidor i Boden. Ett 50-tal deltagare från flera förband, skolor och centra tävlade under tre dagar, den 24-26 mars, i skidskytte, skidor, orienteringsskytte och skidskyttepatrull.– Det har fungerat jättebra och förhållandena har varit perfekta, säger tävlingsledaren Frans Wickbom vid idrotts- och friskvårdsavdelningen i Boden garnison.

Under tre dagar i perfekta förhållanden har 2009 års Försvarsmaktsmästerskap på skidor genomförts i Boden. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Sara Johansson, Livgardet, i aktion på skjutvallen.
Sara Johansson, Livgardet, i aktion på skjutvallen. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Det segrande laget i skidskyttepatrull, I 19:s lag 1 med Mats Westin, Mikael Larsson, Mats Olander och Tomas Svensson.
Det segrande laget i skidskyttepatrull, I 19:s lag 1 med Mats Westin, Mikael Larsson, Mats Olander och Tomas Svensson. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Sara Johansson, Livgardet, i aktion på skjutvallen. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten
Det segrande laget i skidskyttepatrull, I 19:s lag 1 med Mats Westin, Mikael Larsson, Mats Olander och Tomas Svensson. Foto: Mats Engfors/Försvarsmakten

Under onsdagen avgjordes skidskyttetävlingen under utmärkta temperatur- och vindförhållanden. I damklassen segrade Sara Johansson, Livgardet, före Sandra Halvardsson från F 21.

Bland herrarna var Mikael Larsson I 19, överlägset snabbast. Han vann klassen H 21, drygt två och en halv minut före tvåan Fredrik Malmström. I herrar 40 vann Mats Andersson, helikopterskvadronen i Luleå. Frans Wickbom, I 19, tog hem segern i H 45 och var nästa snabbast av alla. Jan-Erik Matti, A 9, segrade i herrar 50 och i herrar 55 blev det knallhårt mellan Lennart Larsson, och Mats Olofson, båda FMLOG, där Larsson drog det längsta strået och slog Olofsson med ynka tre sekunder.

Skidor och Orienteringsskytte

På onsdagen tävlade man i skidor 10 respektive 15 kilometer samt i orienteringsskytte.
Segrarna i skidor blev: Sara Johansson, Livgardet,  Mikael Larsson, I 19,  Jesper Isaksson, Skyddscentrum, Mats Olander, I 19, L-O Nilsson, F 21 Mats Forsman, I 19 och Lennart Larsson, FMLOG.

I orienteringsskytte hette segrarna Sara Johansson, Livgardet, Johan Lindqvist, F 7, Lars Rova, I 19, Frans Wickbom, I 19 och Jan-Erik Matti, A 9.

Orienteringsskytte, som tidigare hette vinterfälttävlan, har en lång tradition inom Försvarsmakten. Tävlingen innehåller två delar: ett skjutmoment samt ett moment med skidåkning. I skjutmomentet använder sig de tävlande använder sig av samma typ av vapen som i skidskytte. Efter start åker man en slinga för att därefter genomföra ett liggande skjutmoment av skidskyttetyp. Träffytan är som i skidskytte, 4,5 cm i diameter.

När den liggande skjutningen är klar åker man ytterligare en kilometer varefter stående skjutning tar vid. Träffytan är då 11 cm i diameter. För varje bom får skytten två minuters tidstillägg.

Skidskyttepatrull

Under torsdag förmiddag avslutades mästerskapen med skidskyttepatrull. Patrulltävlan avgörs som en lagtävling i skidskytte. Varje patrull består av fyra deltagare av vilka tre åker med vapen av samma typ som i skidskytte. Patrullen förs av sin chef i skidåkning 15 kilometer där tre skjutningar genomförs längs spåret. För varje bommat skott åker patrullen en straffrunda på motsvarande sätt som i skidskytte. Resultatet blir den sammanlagda tiden för hela patrullen där tiden tas på den siste i laget som passerar mållinjen.

Här såg det länge ut som om I 19:s lag 2 skulle ta hem det hela men fick till slut se sig slagna av I 19:s lag 1 med tre sekunder. Detta efter en riktigt rafflande spurtduell.

Komplett resultatlista och bildspel finns i spalten till höger.