Försmak av lumpen

Den gångna helgen besökte drygt 260 blivande värnpliktiga Luftstridsskolan för att få en försmak av vad som väntar när de rycker in.

Drygt 260 blivande värnpliktiga besökte under helgen Luftstridsskolan. De fick bland annat prova kängor. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
De blivande värnpliktiga fick också göra konditionstest.
De blivande värnpliktiga fick också göra konditionstest. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Alexander Skytte tyckte det var positivt att få komma och träffa sina blivande lumparkompisar.
Alexander Skytte tyckte det var positivt att få komma och träffa sina blivande lumparkompisar. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
De blivande värnpliktiga fick också göra konditionstest. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten
Alexander Skytte tyckte det var positivt att få komma och träffa sina blivande lumparkompisar. Foto: Ulrika Kagg/Försvarsmakten

– Det har varit jättebra att vara här och träffa alla man ska göra lumpen med, säger Alexander Skytte från Stockholm. Det är bra att få se miljön och få veta lite mer om hur det kommer att fungera.

När besökarna anlände på lördag morgon väntade ett digert program. Den första dagen bestod av en mängd informationspass – allt från chefen för Luftstridsskolan som hälsade alla välkomna till förbandsläkaren som talade om hur det går till om man blir sjuk under sin värnpliktstid.

En viktig del i informationshelgen var att helt enkelt bekanta sig med den miljö man kommer att vistas i under sin värnplikt. Killarna och tjejerna bodde på samma logement där de kommer att bo när de rycker in, de åt i matsalen och hade scheman med noga preciserade tider för vad som skulle hända och när.

Söndagen var vikt åt mer praktiska moment. Alla skulle springa ett så kallat cooper-test, ett konditionstest på tid. Den här gången var det tre kilometer. Det fanns en tidsgräns för vad som var godkänt, men den fick de blivande soldaterna inte veta förrän i efterhand. Söndagens test var menat som en indikation på hur man ligger till för att se om man kanske behöver träna lite extra inför inryck.

Ett annat test var att med kängor, stridsväst, hjälm och AK5 samt antingen pansarskott eller granatgevär springa en kortare sträcka. Det gav en känsla för hur mycket soldatens utrustning väger och det var nog en och annan som funderade på att åka hem och styrketräna.

Samtliga besökare fick också hämta ut sina kängor på förrådet. Nya kängor ger lätt skavsår och nu finns det tid att hinna gå in dem före inryck.

Största delen av de drygt 300 värnpliktiga som rycker in i början av augusti tillhör Luftstridsskolans tredje kompani som är inriktat mot lätt infanteri. Under elva månader kommer de att utbildas till skyttesoldater. Utbildningen är väl anpassad till de krav som gäller för utlandsstyrkan.