Ekonomichefer möttes på Camp Victoria

På torsdagen möttes ekonomichefer från 18 KFOR-länder på Camp Victoria för att byta fakturor med varandra och betala räkningar.– Ja, inom KFOR går det till så. Vi träffas och byter fakturor med varandra, förklarar den svenska ekonomichefen kapten Jörgen Lingh.

Ekonomichefer från 18 KFOR-länder träffades på Camp Victoria för att byta fakturor med varandra. Foto: Maria Pålsson
- Försvarsmaktens ekonomistyrning har granskats under senare tid så visst har vi ögonen på oss, säger svenske ekonomichefen Jörgen Lingh.
- Försvarsmaktens ekonomistyrning har granskats under senare tid så visst har vi ögonen på oss, säger svenske ekonomichefen Jörgen Lingh. Foto: Maria Pålsson
- Det var länge sedan Sverige hade hedersuppdraget att stå värd för detta möte, säger ekonomiassistenten Ove Eldståhl.
- Det var länge sedan Sverige hade hedersuppdraget att stå värd för detta möte, säger ekonomiassistenten Ove Eldståhl. Foto: Maria Pålsson
I KFOR är det över 30 nationer som deltar och det är få nationer som har regelverk som tillåter elektronisk hantering av betalningar och fakturor.
I KFOR är det över 30 nationer som deltar och det är få nationer som har regelverk som tillåter elektronisk hantering av betalningar och fakturor. Foto: Maria Pålsson
- Försvarsmaktens ekonomistyrning har granskats under senare tid så visst har vi ögonen på oss, säger svenske ekonomichefen Jörgen Lingh. Foto: Maria Pålsson
- Det var länge sedan Sverige hade hedersuppdraget att stå värd för detta möte, säger ekonomiassistenten Ove Eldståhl. Foto: Maria Pålsson
I KFOR är det över 30 nationer som deltar och det är få nationer som har regelverk som tillåter elektronisk hantering av betalningar och fakturor. Foto: Maria Pålsson

– Alla länder har olika regler och förutsättningar vad gäller den ekonomiska biten. Men den måste fungera, därför träffas vi. Jag brukar säga – no money? no mission! Kan vi inte betala våra räkningar och beställa förnödenheter så uppfyller vi ju till slut inte kraven på operativ förmåga, säger Jörgen Lingh.

Under en hektisk förmiddag reglerades räkningar på soldaternas mäss på Camp Victoria – Muddy Mess.
– Det var länge sedan Sverige hade hedersuppdraget att stå värd för detta möte. Det var roligt att vi fick möjligheten och naturligtvis en fjäder i hatten för Sverige, säger ekonomiassistenten sergeant Ove Eldståhl. Många tyckte också att vår mäss var fin.

– Det kan tyckas vara ett konstigt och omständligt sätt att hantera ekonomin på. Och det måste jag nog hålla med om, fortsätter Jörgen Lingh. Men i KFOR är det över 30 nationer som deltar och det är få nationer som har regelverk som tillåter elektronisk hantering av betalningar och fakturor.

Intern Kontroll

Målet är hela tiden att ha god intern kontroll. Det är ett av de viktigaste ekonomiska styrverktygen för en ekonomichef. Förutom att se till att allting fungerar rent praktiskt med fakturor, kvitton och ersättningar så är ekonomichefens roll att hålla ordning på förbandets ekonomi och se till att kontingentschefen har bra underlag när han ska fatta beslut. Det innebär att Jörgen också ansvarar för bokföring, bokslut och månadsprognoser.

– Vi fick klart bokslutet i tid, vårt prognosläge ser bra ut, och nu kommer revisionen för att se att vi håller oss till de lagar och regler som gäller. Och vet du läget på förbandets ekonomi kan du lättare fatta snabba beslut, säger Jörgen Lingh.

– Försvarsmaktens ekonomistyrning har granskats under senare tid så visst har vi ögonen på oss vi också, även om vår omsättning här i Kosovo inte är särskilt stor. Våra största utgifter är mat och diesel så det är inga konstigheter. Men oavsett hur stor vår budget är så har vi ett ansvar mot skattebetalarna och beslutsfattarna att vi har ordning och reda i ekonomin, och att vi inte har några utestående skulder eller fordringar, säger Jörgen Lingh.

Sedan Jörgen kom till Kosovo i oktober har han lyckats driva in en del skulder och hanterat en del kluriga momsärenden. Detta är inget ovanligt för en ekonomichef. Men han medger att han var förvånad i början när han insåg hur mycket bilåkande ekonomichefsjobbet på den svenska kontingenten innehåller.

– Ja, kollegorna är ju utspridda på camper runt om i hela Kosovo och även i Skopje i Makedonien. Och internetbank är det inte tal om utan banken måste man besöka för att betala räkningar. Ska vi till exempel på gå på banken i Skopje så är det 30 mil tur och retur för ett ärende som kanske tar 30 minuter, säger Jörgen Lingh.