Brigadchefen besökte KS19

Sökoperationer, sjukvårdsövningar och tillämpade moment i krisledning. Det är bara en liten del av det som har övats under slutövningen för KS19 i förra veckan. Och under slutövningen passade brigadchefen överste Rickard Johansson på att besöka förbandet under en dag.

Förbanschefen för KS19 Stefan Smedman tillsammans med P 4:s brigadchef Rickard Johansson. Foto: Therese Fagerstedt/Försvarsmakten
Slutövningen för KS19 innebar många olika moment. Bland annat insats mot folkmassa och eskortövningar.
Slutövningen för KS19 innebar många olika moment. Bland annat insats mot folkmassa och eskortövningar. Foto: Jonas Boström / Försvarsmakten
Slutövningen för KS19 innebar många olika moment. Bland annat insats mot folkmassa och eskortövningar. Foto: Jonas Boström / Försvarsmakten

Brigadchefen Rickard Johansson har hela tiden följt utvecklingen av KS19 under insatsutbildningen, och i förra veckan klev han rakt in i slutövningen på Livgardet för att hänga med på förbandets sista övning innan de åker ner till Kosovo. Under förmiddagen följde han med skyttekompaniet som, i en del av övningen, skulle genomföra sökoperationer och eskortera personal som evakuerats ur en angripen byggnad.

– Soldaterna löser sina uppgifter på ett utmärkt sätt, och hela övningen genomfördes bra, säger brigadchef Johansson när han återvänt från fältet.
– KS19 är ett professionellt förband som har kunskapsfärdighet och en bra insatsattityd, något som är väldigt viktigt, fortsätter han.

”Lycka till”

Under eftermiddagen samlades hela förbandet och brigadchefen fick möjligheten att tala till soldaterna.

– Resan har varit lång, men nu är det dags att lösa den skarpa uppgiften nere i Kosovo. Jag vill önska er alla lycka till. Ni kommer att göra ett bra jobb, sa överste Rickard Johansson till hela KS19.

Slutövningen var kvittot på att KS19 nu är redo för de uppgifter som väntar i Kosovo, och redan i veckan börjar delar av förbandet att åka ner för att börja lösa kontingentens uppgifter. Den 8 april kommer hela förbandet vara på plats och på påskdagen tar kontingenten helt över ansvaret från KS18.