Avtäckning av minnesmärke i Grisslehamn

Till minne av 200-årsdagen av när Sverige skiljdes från Finland, som avträddes till Ryssland, avtäcktes ett minnesmärke i Grisslehamn den 20 mars, med närvaro av bland annat generallöjtnant Anders Lindström och konteramiral Anders Grenstad.

Lidströms kummel efter avtäckningen Foto: HMS Sundsvall/Försvarsmakten

Fredagen den 20 mars kastade korvetten HMS Sundsvall loss från Berga och passerade i strax efter klockan 06.00 Dalarö på sin väg mot Grisslehamn. Man gick via Ornö strömmar, Jungfrufjärden, Nämndöfjärden, Kanholmsfjärden och sedan Kudoxaleden upp mot Väddö och slutmålet i Grisslehamn. Man förtöjde kl 10.00 då förberedelser för deltagandet i avtäckningen och efterföljande mottagning ombord påbörjades.

Minnesmärket benämnt Lidströms kummel avtäcktes  med anledning av 200-årsdagen av när Sverige skiljdes från Finland i samband med den stora ismarschen över Ålands hav och försvaret av Grisslehamn i mars 1809.

Med vid avtäckningen var bland annat chefen för insatsstaben, marininspektören och chefen för insatsstaben, landshövding Anders Björck, ordförande i Kulturfonden för Sverige och Finland; ärkebiskop Anders Wejryd samt Ålands landshövding Peter Lindbäck.

Hela ceremonin arrangerades av Roslagens Sjöfartsminnesförening, med närvaro en fanvakt från ledningsregementet i Enköping samt deltagare ur HMS Sundsvalls besättning.

Efter avtäckningen höll Roslagens Sjöfartsminnesförening mottagning ombord HMS Sundsvall. Vid kl 17.00 avslutades mottagningen och korvetten kastade loss och satte kurs mot Berga, där man förtöjde kl 21.30.