Arméns trumkår i fält, parad och konsert

Från skog till slott och, i nästa vecka, premiär. Det är bråda tider för Arméns trumkår.

Trumkåristen Johan Holm överlämnar tulpaner till Kronprinsessan. Foto: Anders Back
Underhållningsbandet under ledning av Tommy Törner.
Underhållningsbandet under ledning av Tommy Törner. Foto: Anders Back
Johannesson kastar handgranat.
Johannesson kastar handgranat. Foto: Anders Back
Underhållningsbandet under ledning av Tommy Törner. Foto: Anders Back
Johannesson kastar handgranat. Foto: Anders Back

Arméns trumkår (TRK) har hunnit med tre olika verksamheter på kort tid. Vecka 10 gick kåren ut i fält för att bedriva ”gröntjänst”. Plutonchef löjtnant Back och instruktör sergeant Fernlund drillade kåren i bland annat gruppstrid med skarp ammunition, posttjänst och förläggningsarbete samt kontrollerade att skyddsmasken slöt tätt när de utsattes för tårgas. Soldaterna kastade också vardera två skarpa handgranater samt genomförde skjutning på rörligt mål. Och på natten blev de utsatta för eldöverfall mot förläggningen.

Väl hemkomna från skogen rivstartade vecka 11 med musikaliska genrep. Måndagskvällen ägnades åt ett genrep inför publik, sammanlagt ett femtiotal personer fick under en och en halv timme, lyssna till trumkårens Underhållningsband. Publiken var hänförd och såg till att Underhållningsbandet framförde fyra extranummer.
Genrepet genomfördes med anledning av den kommande premiären för Underhållningsbandet, den 18 mars i Nyköping.

Så till en av årets höjdpunkter – firandet av Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Victorias namnsdag. Varje år den 12 mars firas denna dag på Stockholms slotts inre borggård. Firandet uppkom som en idé från de värnpliktiga i Trumkåren 1993. På senare tid har flera andra enheter, militära som civila, velat ta tillfället i akt att uppvakta prinsessan.

– Utan Trumkårens medverkan hade dock denna ceremoni inte samlat så stora folkskaror som den faktiskt gör. Ett stort antal stockholmare och turister, både svenska och utländska, trotsade vinterkylan för att se och höra oss uppvakta den nyförlovade tronföljerskan, säger Eugen Qvarnström.


– Vi får hoppas att denna musikaliska inramning av namnsdagen kan fortsätta i framtiden, även efter Arméns trumkårs nedläggning.
En mycket viktig ingrediens vid en kunglig ceremoni är ju självklart musiken. Överlämnande av blommor och presenter på en högtidsdag bör ju ackompanjeras av musik och sång.