Anhöriga längtar till soldaters hemkomst

– Det är roligt att det är så stort intresse från anhöriga när vi ordnar träffar i Sverige, säger personalchefen för den 18e kosovostyrkan (KS18) majoren Bengt Lilja. Vi har berättat hur förbandet har haft det och visat bilder och filmklipp. Och så har vi pratat mycket om vad man kan förvänta sig när deras anhöriga kommer hem från utlandstjänst.

Trion som berättade om hur KS18 har haft det – gruppchefen Mattias Olsson, personalchefen Bengt Lilja och kontingentpastorn Jerker Schmidt. Foto: Jerker Schmidt
På lördagen samlades ett 90-tal anhöriga på P7 i Revingehed och under söndagen hölls ett motsvarande möte i Stockholm.
På lördagen samlades ett 90-tal anhöriga på P7 i Revingehed och under söndagen hölls ett motsvarande möte i Stockholm. Foto: Jerker Schmidt
Zoltan Sabo tycker att det ska bli underbart att hans partner kommer hem.
Zoltan Sabo tycker att det ska bli underbart att hans partner kommer hem. Foto: Jerker Schmidt
- Det ska bli underbart att få hem honom. Klart att vi har varit oroliga och rädda att något ska hända. Men vi vet att han har bra kamrater och får bra stöd, säger Monica och Kurt Dahlman.
- Det ska bli underbart att få hem honom. Klart att vi har varit oroliga och rädda att något ska hända. Men vi vet att han har bra kamrater och får bra stöd, säger Monica och Kurt Dahlman. Foto: Jerker Schmidt
På lördagen samlades ett 90-tal anhöriga på P7 i Revingehed och under söndagen hölls ett motsvarande möte i Stockholm. Foto: Jerker Schmidt
Zoltan Sabo tycker att det ska bli underbart att hans partner kommer hem. Foto: Jerker Schmidt
- Det ska bli underbart att få hem honom. Klart att vi har varit oroliga och rädda att något ska hända. Men vi vet att han har bra kamrater och får bra stöd, säger Monica och Kurt Dahlman. Foto: Jerker Schmidt

Det är inte långt kvar tills soldaterna i KS18 kommer hem igen efter 6 månaders tjänstgöring utomlands. På lördagen samlades ett 90-tal anhöriga på P7 i Revingehed och under söndagen hölls ett motsvarande möte i Stockholm med ett 30-tal personer.

Helgens träffar fokuserade till stor del på hur det är för styrkan att komma hem.
–  Man kan reagera väldigt olika på sin tjänstgöring i utlandsstyrkan. Det finns ingen mall. Men det går inte att komma ifrån att både soldaterna som varit utomlands och även de som varit hemma har förändrats och utvecklats. Så det gäller att vara uppmärksam och öppen för varandra när man ses igen, säger Bengt Lilja.

Efterlängtade

Det var tydligt att många anhöriga tycker att det ska bli underbart att få hem sina nära och kära till Sverige igen.
– Jag ser fram emot det mycket, det ska bli fantastiskt , säger Inger Carrasco som är förälder till en av skyttesoldaterna. Det har varit så annorlunda och tomt därhemma.

Zoltan Sabo tycker också att det ska bli underbart att hans partner kommer hem.
– Han har ju varit iväg förut så jag tror inte det blir så dramatiskt. Jag har inte förberett mig på något särskilt sätt mer än att vi planerar att åka på en gemensam semester.

Monica och Kurt Dahlman är föräldrar till en skyttesoldat.
– Det ska bli underbart att få hem honom. Klart att vi har varit oroliga och rädda att något ska hända. Särskilt som han har varit med om trafikolyckor där nere. Men vi vet att han har bra kamrater och får stöd från Försvarsmakten om han behöver. Vi känner oss trots allt trygga med miljön.

Insats med koppling till södra Sverige 
 

Överste Jan Pålsson är chef för Södra skånska regementet där en av anhörigträffarna hölls.
– Många av soldaterna i Kosovo just nu är utbildade på P7. Många andra tjänstgör eller är utbildade vid F17 som är det uppsättande förbandet för KS18. Vi har en tydlig koppling till södra Sverige i den insats som just nu pågår i Kosovo. Det är också intressant och bra att F17 och P7 genomför en markoperation tillsammans. Av dessa skäl är det extra trevligt att välkomna anhöriga till våra soldater hit till Södra skånska regementet.

Han tycker att de anhörigas insats är mycket viktig.
– Jag har själv arbetat utomlands och vet att de anhörigas stöd är en förutsättning för att soldaterna ska göra ett bra jobb. Det är inte bara soldaten som gör en insats – det är hela familjen.

Många av soldaterna i Kosovo har både gjort sin värnplikt och ingått i den del av Nordic Battlegroup som bland annat utbildades på P 7.
– Jag är stolt över den insats våra officerare och soldater gör nu. Jag hoppas att många av soldaterna kommer tillbaka till Försvarsmakten i framtiden: i insatser, som officerare eller i Hemvärnet. De har viktiga erfarenheter med sig, som vi vill ta till vara på.