Vinterbal på Karlberg

Lördagen den 24 januari var det dags för den av kadetterna efterlängtade vinterbalen på Karlberg. Att vädret inte var särskilt vinterlikt tycktes inte bekomma någon.

Galoppen är en av de jobbigaste, men också roligaste turerna i Francaise. Foto: Lollo Eriksson
Kadetterna anländer till slottet.
Kadetterna anländer till slottet. Foto: Lollo Eriksson
Värden och värdinnan hälsar på kadetterna.
Värden och värdinnan hälsar på kadetterna. Foto: Lollo Eriksson
Dags för den första skålen vid middagen.
Dags för den första skålen vid middagen. Foto: Lollo Eriksson
Kadetterna anländer till slottet. Foto: Lollo Eriksson
Värden och värdinnan hälsar på kadetterna. Foto: Lollo Eriksson
Dags för den första skålen vid middagen. Foto: Lollo Eriksson

Vinterbalen är väl en av de mest kända traditionerna på Karlberg. Varje kadett får möjlighet att uppleva vinterbal en gång under den treåriga utbildningen på Karlberg och det är i början av den andra terminen.

Vid denna årets första vinterbal samlades kadetter från två av kadettplutonerna tillsammans med flickvänner, pojkvänner eller annat sällskap för att äta middag, umgås under trevliga former och inte minst dansa vals och Francaise. Den senare är en gammal fransk sällskapsdans som har dansats på Karlberg med korta uppehåll sedan skolan grundades år 1792. Det krävs god kondition för att genomföra dansen med inslag av galopp och cancan. Dansen leddes med säker hand av dansmästaren, major Ulrik Hansson-Mild. Måltiden var för övrigt också ny och spännande. Kadetterna hade själva fått välja mellan ett par olika alternativ.

Värd för balen var skolans tjänsteförrättande chef, överstelöjtnant Mats Alnevik. Som hedersgäst deltog generalmajor Berndt Grundevik, till vardags arméinspektör och från Livgardet hade tjänsteförrättande regementschefen, överste Christer Tistam bjudits in. Huvudpersonerna på balen är dock kadetterna för vilka balen väl kan sägas representera ena ytterligheten av officersyrket. Den andra ytterligheten kommer de att möta efter examen 2011 när de skall delta i Sveriges internationella insatser, kanske utanför Somalias kust eller i Afghanistan.

Årets andra vinterbal kommer att genomföras lördag den 21 februari, då resten av kadetterna deltar. Anledningen till att det genomförs två vinterbaler är helt enkelt att slottet är för litet för att alla skall kunna delta samtidigt.