Tjeckisk artillerichef provsköt Archer

Tjeckien vill också förnya sitt artilleri. På fredagen fick en delegation se närmare på det svenska Archersystemet – och intresset finns.– Vi håller på att preparera oss för en förändring, och tittar på flera lösningar, säger Jan Trinacty, artillerichef.

Jan Trinacty, artillerichef i Tjeckien, följde hur Archer grupperade och sköt på fredagsförmiddag. Han fick även själv provskjuta pjäsen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Göran Mårtensson, chef förbandsproduktion, var också på besök vid A 9. Ett regemente som han tidigare var chef för.
Göran Mårtensson, chef förbandsproduktion, var också på besök vid A 9. Ett regemente som han tidigare var chef för. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Archer visade upp sig på fredag för en tjeckisk delegation.
Archer visade upp sig på fredag för en tjeckisk delegation. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Göran Mårtensson, chef förbandsproduktion, var också på besök vid A 9. Ett regemente som han tidigare var chef för. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Archer visade upp sig på fredag för en tjeckisk delegation. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Det tjeckiska besöket startade på F 21 i Luleå, naturligtvis med JAS 39 Gripen i fokus. Ett plan som landet har införskaffat sedan tidigare.
Delegationen kom till Boden och A 9 under torsdagen, då var det bland annat en förevisning av simulatorn för indirekt bekämpning. Men tidigt på fredag var det dags för skjutningar med Archer, något som artillerichefen också fick prova på – och det mitt i skogen med massor av snö.

Drömmer

Han tyckte pjäsen fungerade bra, men mer än så ville han inte säga.
– Vi har inte ännu bestämt oss för vilket system, men min dröm är att vi kan ha gjort det om ett par år och ha det klart för att kunna utbildas på 2015. Men det är inte jag som bestämmer utan politikerna, säger Jan Trinacty.
Tjeckien har sedan några år tre stycken Arthur, alltså den svenska artillerilokaliseringsradarn. Fast det är bara en av många förändringar som behövs för det tjeckiska artilleriet, enligt Jan Trinacty.
– Vissa av våra delar är 40 år gamla, så det behövs förnyelse.
Förevisningen av Archersystemet började med en kort genomgång inomhus och sedan var det gruppering och skjutning på några platser. Vilket inte tog mer än en dryg timme.
Samtidigt som Tjeckien besökte A 9 var regementes förra chef på plats; general Göran Mårtensson som numera är chef förbandsproduktion. Även han fick möjlighet att skjuta med pjäsen, som naturligtvis inte var något okänt område för honom.

Fördel

Thomas Lindell, ställföreträdande regementschef, var ansvarig för besöket. Han tycker det är utmärkt om även Tjeckien skulle köpa pjässystemet. Han ser det enbart som en fördel för artilleriet om fler länder har Archer. Det går att tillägga att Norge sedan tidigare bestämt sig för systemet.
– Det är naturligtvis bra för oss om så många länder som möjligt köper Archer. Då kan vi lära av varandra och det gynnar utvecklingen, säger Thomas Lindell.