Thailändare lär känna JAS 39 Gripen

Fyra ingenjörer och två engelsklärare från Thailand har kommit till Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS) för att gå en två veckors ”Familiarization course” (allmän teknisk kurs) på JAS 39 Gripen-systemet.

Den thailändska flaggan har kommit upp i taket vid de andra JAS-ländernas. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Kursen byggs på med två veckor på F 7 i Såtenäs där de bland annat kommer att få utföra ”On Job Training” (OJT). Syftet är att de ska känna av vilken teknisk samt språklig nivå som krävs av deltagarna för den utbildning av thailändska tekniker som startar under 2010. Då kommer 40 thailändska tekniker få sin tekniska utbildning på Gripen-sytemet hos JAS 39-sektionen på FMTS. Halva styrkan på våren och andra halvan till hösten.

Thailändarna kom till Sverige i söndags och bor i kadettbyn precis som de kommande studenterna ska göra. Både boendet och lokalerna i Halmstad har imponerat på gästerna.
– Det är också mycket praktiska saker som ska fungera, förklarar Pedro Fortea, kurschef. Detaljer egentligen, men som är nog så viktigt för dem som kommer hit. Till exempel var och hur kan man komma åt Internet, var och hur kan man ringa hem, vad en taxi kostar, var kan man handla och var de kan laga sin egen mat.

– Det ska bli spännande och intressant att få ta del av den svenska kulturen under tiden vi är här, berättade engelskläraren Wasana Sa-Ngounpouk efter kursens första genomgång.
Men det som diskuterades flitigast under pausen var vädret.
– Här är verkligen kallt, konstaterade Wing Commander Somkrit Thaneerat.
Kylan innebar att måndagens första anhalt för de sex thailändarna fick bli serviceförrådet, där de fick låna mer lämpliga kläder för den svenska vintern.