Testas för officersutbildning

Hösten 2009 startar nya officersutbildningar. För de som sökt till såväl officers- som specialistofficersprogrammet genomförs nu tester på fyra platser i landet, det är Revingehed, Enköping, Skövde och Boden. Av de 2250 sökande testas 150 av dem i Boden.

Ett av momenten i fystestet är rygghäng, minimikravet är en minut, det fick deltagarna att kämpa hårt mot mjölksyran. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Johan Fredriksson från Boden siktar på officersyrket.
Johan Fredriksson från Boden siktar på officersyrket. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En grupp av de sökande under genomförandet av det webbaserade MHS-provet.
En grupp av de sökande under genomförandet av det webbaserade MHS-provet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Johan Fredriksson från Boden siktar på officersyrket. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En grupp av de sökande under genomförandet av det webbaserade MHS-provet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

De första testerna genomförs under två dagar innehåller ett fysiskt test, ett generellt begåvningstest, ett självskattningsformulär som underlag inför psykologsamtal och ett studievägledande samtal. Fystestet är uppdelat i flera moment, först körs ett löptest där takten stegras efterhand, ett så kallat Bip-test. Därefter är det dags för ett multitest som innehåller rygghäng, armhäng, situps, armhävningar och upphopp.
– Det här genomförs inom ramen för det viktiga samarbetet mellan förbanden i Norrland som kallas Garnison Nord. Förutom representanter ur I 19 och A 9 här i Boden är personal från
F 21 i Luleå och Skyddscentrum i Umeå på plats under testdagarna, berättar major Anders Häggberg vid garnisonens personalavdelning och sammanhållande för testerna.

Trivs utomhus

Totalt har alltså 2250 sökt till någon av officersutbildningarna som inleds i höst. Av dessa har drygt 600 sökt officersprogrammet, Johan Fredriksson från Boden är en av dem.
– Jag kom på att jag skulle söka till officer för ett halvår sedan. Jag läste på universitetet och upptäckte efter ett tag att det inte var något för mig, det var för mycket teori. Jag vill jobba mer praktiskt och som officer får man arbeta mycket utomhus och det är något som jag verkligen trivs med, berättar Johan som gjorde värnplikten på I 19:s ingenjörkompani 2006-2007.

Logiskt

Ett av testerna är webbaserat och är ett generellt begåvningstest, eller militärhögskoletestet som det kallas. Det kan liknas vid ett högskoleprov där maxtiden är satt till fyra timmar.
– Det verkade inte alltför svårt, det är mest logiska grejer. Det gäller bara att sitta lugnt och tänka igenom frågeställningarna ordentligt, säger Johan Fredriksson

Den andra testomgången sker senare i vår vid det förband man sökt till, då genomförs lämplighetsbedömning med psykolog- och proffessionsintervju. För de som sökt till A 9 och I 19 genomförs andra testomgången i slutet av maj.