Snickarutbildning ger operativ effekt

En snickarutbildning genomförs för FS 16 i Aqchaområdet i Afghanistan. Utbildningen är ett quick impact project (QIP) och ingår i den operativa verksamhet som utförs för ökad säkerhet. I de fyra provinserna som utgör det svenska förbandets område genomförs bland annat grävning av brunnar, upprustning av vägar och förstärkning av skyddet vid polisens checkpoints.

Kapten Clas Dahl skakar hand med chefen för snickarutbildningen. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten
Snickarutbildningen ger nya möjligheter för arbetslösa i Aqcha.
Snickarutbildningen ger nya möjligheter för arbetslösa i Aqcha. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten
Kapten Dahl samtalar med hjälp av tolk om hur snickarutbildningen kan utvecklas. Cimicprojektet är en del av säkerhetsarbetet i Aqcha i Afghanistan.
Kapten Dahl samtalar med hjälp av tolk om hur snickarutbildningen kan utvecklas. Cimicprojektet är en del av säkerhetsarbetet i Aqcha i Afghanistan. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten
Elever och lärare samlas för att diskutera hur utbildningen fungerar.
Elever och lärare samlas för att diskutera hur utbildningen fungerar. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten
Snickarutbildningen ger nya möjligheter för arbetslösa i Aqcha. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten
Kapten Dahl samtalar med hjälp av tolk om hur snickarutbildningen kan utvecklas. Cimicprojektet är en del av säkerhetsarbetet i Aqcha i Afghanistan. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten
Elever och lärare samlas för att diskutera hur utbildningen fungerar. Foto: Lukas Linné/Försvarsmakten

– Vi ställer krav och vill se resultat för de pengar vi investerar. Quick impact projects ska inte på något sätt förväxlas med traditionellt biståndsarbete eftersom det här handlar om att nå framgång i en militär operation, säger kapten Clas Dahl.

Bonuseffekten av de militära målen för säkerhet och stabilitet blir nya möjligheter till en framtida försörjning för kursdeltagarna. Två lärare undervisar 40 elever som kommer från regionen Aqcha. Utbildningen är framtagen efter samråd med distriktsguvernören och arbetslösa i området har rekryterats.

– Vi vill att folket ska känna att ISAF hjälper till på flera områden. Då kommer stödet att minska till dem som väljer att använda våld för att förhindra utvecklingen i Afganistan, poängterar Clas.

Snickarutbildningen genomförs som en yrkesutbildning och målet är eleverna ska kunna få ett jobb eller starta eget efter examen. I Aqcha finns många arbetslösa och staden växer när människor flyttar in för att göra affärer på den stora marknaden som i staden. Marknaden skapar också affärsmöjligheter för snickare och hantverkare.

– Det som är viktigt med projektet är att våra investeringar ska stanna i Aqcha. På så sätt blir fler involverade och vi når större effekt, säger Clas.

Clas besöker de projektet som håller till på en bakgård hos en snickare i Aqcha. Två halvfärdiga skåp står lutade mot en vägg och i solskenet står några killar och hyvlar på en planka. Det hamras och hyvlas och i sågspånet på marken sitter flera av eleverna och jobbar. Skolans lärare skiner upp när Clas kommer på besök och snart är nästan alla samlade omkring honom.

– Kurschefen är utvald för att han har rykte om sig att vara en av de skickligaste snickarna i området. Tillsammans med honom har vi köpt trä och verktyg på den lokala marknaden. Genom våra insatser  skapar vi ett bättre säkerhetsläge eftersom lokalbefolkningen märker att vi inte är något hot utan stödjer utvecklingen i deras område, säger Clas Dahl som är cimicofficer i Jowsjanprovinsen. 

Femtio procent av avkastningen från de varor och tjänster som produceras går tillbaka in i projektet och därmed säkerställs att insatsen har effekt över tiden. Yrkesutbildningen är ett av flera quick impact projects i Aqchaområdet.  Svenska soldater blev beskjutna i Aqcha i november 2008 och de pågående projekten är del i den militära operationen för att skapa stabilitet och säkerhet.